ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: En skatt som tyvärr fick avsedd effekt

I går, på vinterns hittills kallaste dag, slog statliga Vattenfall larm i Dagens industri. Bolagets kärnkraftschef Torbjörn Wahlborg bedömde att alla bolagets reaktorer kan behöva stängas. Redan har det beslutats att två reaktorer i Ringhals ska stängas i förtid, och nu gäller det alltså de två andra i Ringhals samt de tre i Forsmark.

Sedan tidigare har majoritetsägaren Eon drivit igenom att två reaktorer i Oskarshamn ska stängas för gott. Oskarshamn 3 kan bli den enda kvarvarande reaktorn i Sverige.

Kärnkraften står inför sin totala nedläggning om man får tro Vattenfalls varning.

Det finns många faktorer bakom att lönsamheten är så urholkad. Framför allt elpriset, som fallit stadigt de senaste fyra åren (även om köldknäppen har drivit upp dagspriset just nu). Ett av de nya ”Fukushima-kraven”, oberoende härdkylning, bidrar också. Det kräver stora investeringar som naturligtvis ingår i bedömningen av kärnkraftverkens ekonomiska bärkraft.

Ändå går det inte att bortse från effektskatten. Det är en svensk uppfinning som handlar om att beskatta kärnkraftverkens kapacitet, inte dess produktion. Det spelar alltså ingen roll vad elpriset är – skatten är densamma. Efter den senaste höjningen är den 14 770 kronor per megawatt och månad. För Oskarshamn 3, den största reaktorn, blir det uppemot 700 miljoner kronor per år.

Skatten är ett politiskt verktyg som syftar till att göra kärnkraft dyrare. I förlängningen bidrar skatten till att prisa ut detta energislag. Nu riskerar den alltså att läggas ned, utan att någon politiker har fattat ett nedläggningsbeslut. Socialdemokraterna kan konstatera faktum och två sina händer. Miljöpartiet kan sätta nedläggningarna på sitt pluskonto.

Men Sveriges elförsörjning drabbas. Affärsverket Svenska Kraftnät talade i gårdagens Di om extremt höga elpriser i framtiden och i värsta fall effektbrist – alltså bortkoppling av kunder. Till detta ska läggas de säkerhetspolitiska aspekterna. Strax före jul invigdes den stora elkabeln mellan Sydsverige och Litauen. Europaparlamentarikern Peter Eriksson (MP) hyllade kabeln på Di Debatt den 10 december. Den är ett sätt att minska Baltikums beroende av rysk energi.

Men då krävs att Sverige har någon el kvar att exportera dit.

Tyck till