ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kylan höjer elpriset

  • Foto: TT

Den ovanligt kalla inledningen på året har satt fart på elpriset som fördubblats sedan nyårsafton.

Kylan håller hela Sverige i sitt grepp på torsdagen. I norra Norrland har det varit under 40 minusgrader på flera håll och många tåg och bussar har ställts in.

Väderleken har också satt avtryck på elpriset som tog ett rejält skutt i början av veckan.

På den nordiska elbörsen Nordpool sattes onsdagens spotpris för samtliga fyra svenska elområden till 46,16 öre/kWh, en ökning med 19,7 öre jämfört med tisdagen och ovanligt högt jämfört med tidigare år. Spotpriset fastställs alltid dagen före.

Det kyliga vädret väntas kulminera under torsdagskvällen och på fredagen kommer en varmfront in över södra Sverige. I norr blir det mer moln och därmed mildare väder. Meteorologernas spådomar gör att elpriset faller tillbaka och fredagens spotpris fastställdes vid lunchtid på torsdagen till 28,3 öre/kWh. Trots nedgången har elpriset ändå stigit 100 procent sedan årsskiftet.

Det är främst hushåll med rörligt elavtal som kommer påverkas av prishöjningarna. Faraz Azima, vd för elprisjämförelsesajten Elskling.se, säger till TT att prisökningen är tillfällig.

”Generellt är det ett ganska oförändrat läge, men köldknäppen gör att priset sticker iväg den närmaste tiden”, säger Azima.

Fallande olje- och kolpriser och välfyllda vattenmagasin har pressat elpriset till de lägsta nivåerna på många år. Situationen för kärnkraften är också god.

Sverige har i dag i praktiken nio kärnkraftsreaktorer sedan ägaren Eon beslutat att inte återstarta Oskarshamn2. Av dessa är åtta i full gång på torsdagen, det är bara Ringhals 2 som är avstängd för revision, övriga åtta reaktorer går som vanligt.

Tyck till