ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kinas valutareserv krymper

  • Foto: TT
Kinas valutareserv minskade med 923 miljarder kronor i december. Totalt minskade landets valutareserv med omkring 4.275 miljarder kronor under 2015. Det skriver CNN Money.

Det har varit en stormig vecka på de kinesiska börserna. På torsdagen rasade börserna snabbt med drygt 7 procent och handeln stoppades till påföljande dag.

Kina har även fortsatt att tillåta att valutan deprecieras och på torsdagen satte landets centralbank referensvärdet på yuanen till 6,5646 mot dollarn. 0,5 procent svagare än på onsdagen och den svagaste nivån sedan mars 2011, skriver nyhetsbyrån Direkt.

I spåren av oron kring Kinas ekonomi försöker många investerare flytta ut sina pengar ur landet i jakt på bättre investeringsmöjligheter. Detta innebär att de säljer yuan och för att kompensera verkar det som att Kina använder sin valutareserv för att köpa yuan, skriver CNN Money.

I december minskade landets valutareserv med 923 miljarder kronor och totalt summeras minskningen till omkring 4.275 miljarder kronor under 2015. Landets valutakistor är dock djupa och enligt centralbanken uppgår Kinas valutareserver fortfarande till 28.215 miljarder kronor, skriver CNN Money.

För att begränsa kapitalutflödena har Kina kapitalkontroller som begränsar mängden pengar man kan föra ut ur landet till 428.000 kronor om året. 2015 införde man även begränsningar på hur mycket pengar kinesiska medborgare kan ta ut på bankomater när de befinner sig utomlands.  

Tyck till