ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kina skrotar automatiskt handelsstopp

  • Foto: TT

Kina avaktiverar den spärr som gör att börshandeln avbryts vid indexfall på minst 7 procent.

Det uppger Kinas aktiehandelsregleringsorgan CSRC på Weibo, Kinas motsvarighet till Facebook, enligt Bloomberg News.

Spärren, som infördes den 4 januari i år, innebär att handeln stoppas i 15 minuter om börsen faller med 5 procent. Därefter stoppas handeln för dagen om börsen faller med 7 procent.

Mekanismen har på sina håll kritiserats för att spä på oron hos investerare. En del bedömare anser att pausen efter ett ras på 5 procent bara skapar ett fönster för investerare att få iordning sina säljordrar. När handeln sedan stoppas för dagen, vilket skett nu i veckan, blir investerarna allt ängsligare att få ut sitt kapital.

"Det spär på panikmentaliteten", sa ekonomiprofessorn Christopher Balding vid Pekings Universitet tidigare i veckan till ekonomisajten Quartz.

En liknande mekanism används på den amerikanska börsen. Om storbolagsindexet S&P 500 faller 7 procent stoppas handeln tillfälligt. En liknande spärr finns vid 13 procent. Först när raset nått 20 procent stängs börsen för dagen.

De kinesiska börserna, inte minst fastlandsbörserna i Shanghai och Shenzhen, är mycket volatila och tenderar att både stiga och falla mer än till exempel New York-börsen. Tidigare i veckan försvarade ändå Kinas myndighet för värdepappersreglering, China Securities Regulatory Commission, spärrmekanismen.

"Marknaden behöver tid för att anpassa sig till de nya reglerna", skrev myndigheten i ett uttalande tidigare i veckan enligt nyhetsbyrån Reuters.

Tyck till