ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bilköpare väljer automatlåda

  • Foto: TT

För första gången någonsin har majoriteten av alla nyregistrerade personbilar automatlåda. Den ökade efterfrågan på bekväm körning förändrar förutsättningarna för både bilhandlare och andrahandsförsäljare. 

Måndagen den 4 januari kunde Di rapportera att antalet nyregistrerade personbilar under 2015 ökade med 13,5 procent till 345.000 bilar.

Nu visar statistik från Bil Sweden att 51,4 procent av nyregistreringarna är personbilar med automatlåda. Det kan jämföras med samma siffra från 2014 som är 44, 5 procent.

"Jag vågar säga att det är första gången någonsin som antalet automatbilar är fler än de manuella", säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

"Den främsta anledningen är att man vill ha en enklare bilkörning. Man vill slippa växla, parkera och backa. För det finns automatlådor, självparkerande bilar och backkameror. Det är det som kallas för comfort driving eller bekvämlig körning", fortsätter Bertil Moldén. 

Automatförsäljningen har historiskt sett varit känslig för höga priser på drivmedel och det har funnits en korrelation mellan försäljningen, bränslepriset och bränsleförbrukningen.

"Argumenten för tio år sedan är inte längre giltiga. Då sade man att en bil med automatlåda drog tio procent mer bränsle och kostade 10.000 kronor mer. I dag är automatbilarna mer bränslesnåla och har billigare växellådor", säger Bertil Moldén.

Det är viktigt att se automatbilarnas dominans i ljuset av att alla el-bilar är automatväxlade, och därför kommer ökningen delvis att ske i takt med att el-bilarna blir fler. Ytterligare en anledning till den ökade försäljningen är den åldrande befolkningen.

"Om kvinnor över 60 år får bestämma är det 100 procent automat som gäller, eftersom det är enklare att köra. Men jag är övertygad om att även ungdomar skulle föredra automat", berättar Bertil Moldén.

En bil med en manuell växellåda väljer främst en förare som vill ha en aktiv körning.

"Om man exempelvis köper en Porsche vill man sannolikt ha en mer sportig körning", säger Bertil Moldén.

En av de mer tabubelagda anledningarna till att många föredrar automat är att det är lättare att göra annat än att köra bakom ratten.

"Det är till exempel bekvämt om man är uppkopplad och lägger ut vägrutten på Google Maps", säger Bertil Moldén.

I takt med att bilmarknaden förändras förändras även förutsättningarna på andrahandsmarknaden.

"En begagnad bil med automatlåda är mer attraktiv för fler, och därför är andrahandsvärdet på en automatbil större jämfört med andrahandsvärdet på en manuell bil."

Ett av de vanligaste motargumenten till att ta körkort för enbart automat är att det är en förhållandevis lång väg till ett körkort för bil med växellåda för den som senare vill ha utökad behörighet. 

"Vi för just nu en diskussion med myndigheterna om möjligheten att kunna införa en tilläggsuppkörning för dem som har ett körkort för automat. De har ju klarat ett teoriprov och en uppkörning och skulle i så fall enbart behöva göra en tilläggsuppkörning för manuellåda", säger Bertil Moldén.

Sälja bilen? Vi hjälper dig! Så mycket kan du få! (Extern tjänst)

Tyck till