ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker: Oljan ska ner till 25 dollar

  • Oljepriserna har rasat till de lägsta nivåerna på 11 år. Foto: TT

Oljepriserna har rasat till de lägsta nivåerna på 11 år. Brentoljan handlas nu runt 32,60 dollar fatet men enligt SEB:s analytiker kan priset falla hela vägen ner till 25 dollar.

Det är inte bara de kinesiska och europeiska börserna som faller kraftigt på torsdagsmorgonen. Priset på Nordsjöolja har letat sig ner till runt 32,60 dollar fatet. Det är det lägsta priset på ddrytg 11 år och därmed lägre än den botten som nåddes i samband med det kraftiga raset 2008.  Den amerikanska WTI-oljan ligger marginellt lägre med ett pris på 32,40 dollar per fat.

De senaste dagarnas ras är delvis en fråga om tajming. Under julhelgerna har hedgefonder stängt sina korta positioner för att inte ligga för tungt i en marknad med lägre likviditet. När de nu kommer tillbaka med nya positioner eldar det på det redan höga trycket på oljepriset.

Andra faktorer känns igen från förra året. Frossan på de kinesiska börserna och centralbankens depreciering av den kinesiska yuanen under natten till torsdagen svensk tid skapar osäkerhet kring fortsatt svaghet i den kinesiska ekonomin. Under onsdagen kom ny statistik som visar på stigande oljelager i USA och arbetet med att häva sanktionerna mot Iran fortsätter.

Oljepriserna kan fortsätta ner mot 25 dollar fatet, enligt storbanken SEB:s analytiker Bjarne Schieldrop. Han pekar på den amerikanska skifferoljan och att priserna fortfarande inte är tillräckligt låga för att ha en avgörande effekt på de amerikanska producenternas investeringar.

”WTI med leverans om 15 månader står i dag på 43,30 dollar. Det är det egentliga priset som skifferoljeproducenterna står inför när de ska fatta beslut om att investera. Det är det priset som måste ner”, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på storbanken SEB.

Han säger att priset på olja med leverans om 15 månader måste leta sig ner till 35 dollar fatet innan effekten på skifferoljeproducenternas vinstmarginaler blir tillräckligt stor. Det betyder att spotpriset, alltså priset på olja med omedelbar leverans, kan leta sig ner till 25 dollar fatet innan det bottnar ur.

Fram till Opecs decembermöte fanns en förhoppning om att oljekartellen skulle göra samma sak som de gjorde vid oljeprisraset i samband med finanskrisen 2008, då Opec drog ner sina produktionskvoter och oljepriset bottnade ur runt 36 procent.

”Den här gången är det inte Opec som gör jobbet, den här gången är det priset”, säger Bjarne Schieldrop.

Tyck till