ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Vd:n om insiderhärvan

  • Foto: Axel Öberg

LAS VEGAS. Trots att en insiderhärva har nystats upp i spåren av Ericssons stora patentaffär 2013, väntas inga ändrade rutiner hos den svenska nätverksleverantören. Det beskedet ger vd:n Hans Vestberg kort efter Di:s avslöjande i måndags.
I samband med teknikmässan CES säger han sig däremot vädra morgonluft på den amerikanska marknaden för 5G-nät.

Att en central affärspartner till Ericsson har berättat om hemliga affärsförhandlingar för en hedgefondsförvaltare är besvärande. Det säger Hans Vestberg om en amerikansk insiderskandal som har föranlett ett kännbart straff från den amerikanska finansinspektionen SEC.

"Det är uppenbart att det här inte är normalt och att det inte ska göras", säger Hans Vestberg om händelsen som Di berättade om i måndags.

Ericsson överlät 2013 över 2000 patent till amerikanska Unwired Planet, ett bolag som lever på att samla in pengar från just patentportföljer. Affären fick Nasdaq-noterade Unwired Planets aktie att skjuta i höjden, och en kapitalförvaltare som skott sig på läckt information dömdes nyligen till böter och yrkesförbud i finansnäringen.

Händelsen föranleder dock inte några åtgärder från Ericssons sida, enligt Hans Vestberg. Eftersom lagbrottet har skett då en person fått konfidentiell information av Unwired Planet, och inte av Ericsson, så har inte händelsen utretts av det svenska bolaget.

"Det skedde på andra sidan av transaktionen."

Ericsson har inte heller kontaktat Unwired Planet. Hans Vestberg försäkrar att Ericsson redan har väl fungerande rutiner på plats.

"Det här är extremt rigorösa processer", säger han och tillägger att bolaget regelbundet för samtal med andra företag rörande möjliga förvärv eller samarbetsavtal.

"Det här är någonting som vi är tvungna att hantera regelbundet, och det gör vi."
Att en individ sedan valt att bryta mot reglerna, för att sedan straffas för detta, kastar ingen skugga över dessa rutiner, argumenterar Vestberg.

Är det en engångsföreteelse?
"Jag har inte varit med om det förut i alla fall."

Hans Vestberg ångrar inte heller affären med Unwired Planet:
"Nej. Vi är världsledande när det gäller patent, och vi arbetar tillsammans med flera samarbetspartners."

Ericsson-chefen träffar Di i Las Vegas, av en händelse i samma delstat som Unwired Planets högkvarter i staden Reno. Det är dock teknik- och elektronikmässan CES som föranleder Ericsson-chefens besök.

"Huvudbudskapet här kommer att kretsa kring 5G och sakernas internet, hur vi kopplar ihop saker med varandra och samlar in data från dem."

En stadig ökning av uppkopplade saker, i allt från kök till arbetsplatser och bilar, gör tillställningen allt mer relevant för nätverksleverantören, som gästar CES varje år.

Men trots att behovet av snabba nät växer, så dras Ericsson med problem. Förra året backade aktien med 13 procent och konkurrensen från kinesiska Huawei är fortsatt stenhård.

"2015 var ett år då vi fortsatte att göra en omvandling", säger Hans Vestberg.
"Vi förändras extremt fort som företag."

Det saknas inte heller positiva nyheter, bland annat med hänvisning till intresset i USA för nästa generations mobila nätverk, ofta kallat 5G.

"I USA har det startat lite sakta. Men nu kommer det starkt här", säger han och nämner teleoperatören Verizon som en samarbetspartner.
Hittills har amerikanska operatörer visat tecken på begränsad investeringsvilja då förvärv och en spektrumauktion (en försäljning av rätten att nyttja vissa frekvenser) i vår väntas tära på deras kassor.

Hans Vestberg avböjer dock att diskutera detta, med hänvisning till att Ericsson befinner sig i en tyst period inför en kvartalsrapport senare i januari.
"Det är en för känslig fråga i det här läget."

Tyck till