ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fulla sparkonton göder storbanker

Trots nollräntan vräkte svenska hushåll in drygt 83 miljarder kronor till storbankernas sparkonton under det senaste året.
Merparten gick till Swedbank och Handelsbanken.

Bankernas kunder lär inte skåla i champagne när årsbeskeden snart dimper ned. De flesta större banker tillämpar en nollräntepolitik på sina spar- och kapitalkonton. I några fall tickar en ränta på några tiondelar in på kontot.

Men tryggheten med ett konto där pengarna inte är utsatta för börsturbulens lockar ändå. Banken SBAB:s bearbetning av SCB:s inlåningsstatistik från den sista november 2015 visar att kontosparandet ökat med närmare 130 miljarder kronor på tolv månader.

Av detta gick 83,4 miljarder kronor till de fyra största bankerna.  Swedbanks kassavalv är mest välfyllt med 309 miljarder kronor. Det är 28,7 miljarder kronor mer på ett år, en ökning med drygt 10 procent.

Tvåan Handelsbanken, med 269 miljarder på inlåningskonton, noterade en ökning med 28 miljarder, motsvarande närmare 12 procent. Nummer tre på sparmarknaden är Nordea med 219 miljarder kronor, en ökning med drygt 7 procent under tolvmånadersperioden. Glappet ned till fyran SEB är stort, banken har drygt 174 miljarder kronor på sina sparkonton.

Sammantaget har de fyra storbankerna ett fast grepp om sparkontomarknaden med en marknadsandel på 66 procent. Men allt fler uppstickare på finansmarknaden är nu med i matchen och tar marknadsandelar.

Utanför storbankssfären finns banker som Länsförsäkringar, SBAB och Skandiabanken som tillsammans har drygt 156 miljarder på sina sparkonton. SBAB lyckades locka spararna att sätta in ytterligare 8 miljarder kronor under fjolåret, en ökning med nästan 18 procent.

Framför allt är det små nischbanker och kreditmarknadsbolag som gärna lånar upp billigt för att sedan ge dyrare krediter till företagare och privatpersoner som inte kan utnyttja billiga bolån som finansiering.

”Storbankerna lär fortsätta att tappa marknadsandelar, men marknaden är trögrörlig och tappet går långsamt”, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

”Kontosparandet, och hushållens totala sparande, har vuxit under hela 2000-talet. Nu är kontosparandet den mest populära sparformen”, säger han.

Ser man till inlåningens andel av hushållens finansiella tillgångar, exklusive tjänstepension och PPM, har den vuxit från 20 procent vid millennieskiftet till närmare 30 procent nu. I dag har hushållen 1.481 miljarder kronor på inlåningskonton, vilket kan jämföras med fondsparandet som är lite mer än dubbelt så stort mätt som fondförmögenhet.

Av de mindre bankerna och kreditmarknadsbolagen har exempelvis Santander ökat sin inlåning med drygt en fjärdedel under tolvmånadersperioden och har nu närmare 14 miljarder kronor på sina inlåningskonton. Santander lockar med en sparränta på 0,8 procent.

Andra banker och kreditmarknadsbolag med räntor på närmare 1 procent är exempelvis Collector, Bluestep Finans, AK Spar, Hoist Spar och Avida Finans. Det gäller konton med insättningsgaranti och rörlig ränta.

Tyck till