ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Slut med superbonusar

  • John Cryan, vd för Deutsche Bank. Foto: AP

Anställda inom bank och finans förväntar sig miljonbelopp i bonusar. Summorna är orimliga enligt Deutsche Bank som väljer att minska utgiftsposten. 

Anställda på investeringsbanker i London förväntar sig en genomsnittlig bonus på över 300.000 kronor under 2016, enligt Bloomberg. Anställda på privatkapitalbolag har störst förväntningar på 2016 och räknar med en bonus på över 1,5 Mkr eller 71 procent av sin lön, enligt en undersökning gjord av Astbury Marsden.

Kapitalförvaltare och anställda vid privata banker räknar med en genomsnittlig bonus på över 700.000 kronor eller 60 procent av sin lön. Motsvarande siffra för anställda vid investeringsbolag och finansiella rådgivare är nära 350 000 kronor. 

Europeiska banker har påverkats av EU-regler som begränsar bonusarna till två årslöner. Samtidigt har tuffare kapitalkrav tvingat många banker att minska antalet anställda och spara in på säkerhet.

Enligt John Cryan, vd för Deutsche Bank, tjänar bankanställda fortfarande för mycket pengar.

"Problemet är att även de lägsta förväntningarna är mer än vad bankerna vill betala", säger Adam Jackson, vd för Astbury Marsden, till Bloomberg.

"Investeringsbankerna riskerar att förlora personal som frestas av riskkapitalbolagens stora bonusar", fortsätter han.

De flesta företag baserar sina bonusar på det årliga resultatet. Deutsche Bank kommer att redovisa siffror för det fjärde kvartalet 2015 den 28 januari.

Det är möjligt att banken begränsar sina bonusar med över 4,5 miljarder kronor, vilket motsvarar nära en tredjedel av det ordinarie bonuskapitalet. Anledningen är att John Cryan vill begränsa just den utgiftsposten.

Ge din karriär en PUSH - testa Di Karriärpush i dag! (Extern tjänst)

Tyck till