ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nordea ser goda utsikter för aktier

  • Nordea rekommenderar en övervikt av aktier i portföljen. Foto: Colourbox
Nordea stänger nu 2015 och öppnar 2016 med att släppa en ny investeringsstrategi för januari. Och man ser goda möjligheter till att få avkastning på aktierna även i år.

2015 var att bra år att äga aktier och globala aktier gav i genomsnitt en avkastning på  drygt 7 procent.

”Det troliga är att den globala tillväxten hamnar på strax över tre procent 2016 vilket är bättre än 2015”, säger Michael Livijn, chefsstrateg på Nordea.

Det ger stöd till ökade företagsvinster och därmed en uppgång för aktier. Under 2015 var det två saker som höll tillbaka ökade företagsvinster: energi- och råvaruprisfallet och den starka dollarn.

”De två faktorerna kommer att spela roll under 2016 också men de kommer inte att röra sig lika mycket. Dollarn stärktes väldigt mycket under 2015 och det är en trend som kan fortsätta, men inte lika kraftigt”, säger Michael Livijn.

”Likaså energi- och råvarupriser, de kommer säkert att röra på sig under 2016 men inte lika mycket.”

Nordea rekommenderar därför en övervikt av aktier i portföljen. Nordea har en taktisk portfölj med en investeringsstrategi som uppdateras varje månad. En överviktsrekommendation betyder att allokeringen av ett tillgångsslag ökar med 5 procent.

Efter måndagens börsras är Kina återigen också i fokus.

”Kina bromsar in och ställer om från en tillverkningsekonomi till en konsumtionsdriven ekonomi. Det är i grunden bra, men det är klart att det kan bli skakigt på vägen. När aktiemarknaden sedan inte heller är helt fri blir det än mer komplicerat. Det kommer säkert fler dagar som måndagen under 2016”, säger Michael Livijn.

Förutom tillväxten och Kina är centralbankernas agerande viktigt. Riksbanken har på sistone öppnat för valutainterventioner och på måndagen kom uppgiften att direktionen delegerat möjligt att intervenera på valutamarknaden när som helst till riksbankschefen Stefan Ingves och förste vice riksbankschefen Kerstin af Jochnick.

”Sverige är dock en liten ekonomi och Riksbankens agerande har relativt liten betydelse globalt”, säger Michael Livijn.

Desto viktigare är amerikanska centralbanken Fed, den europeiska central banken ECB och i viss mån Japans centralbank. Fed höjde styrräntan i december för första gången på nästan ett decennium, medan ECB strax innan sänkte depositräntan samt förlängde sitt stödköpsprogram av tillgångar.

”Den divergensen kommer att fortsätta under 2016”, säger Michael Livijn.

Fed har aviserat fler räntehöjningar under 2016, förutsatt att den amerikanska ekonomin fortsätter att gå starkare, och analytiker tvistar om hur många räntehöjningar som det kan bli och vilken påverkan det kan ha på marknaden.

”Men det viktiga är inte huruvida Fed höjer räntan två eller tre gånger, eller om styrräntan är 0,75 procent eller 0,85 procent. Det viktiga är att Feds kommunikation med marknaden fungerar på ett bra sätt och att det inte blir för volatilt”, säger Michael Livijn.

Även Japans centralbank Bank of Japan genomför stödköp av tillgångar, så kallade kvantitativa lättnader, och förväntningarna var att de skulle utökas under 2015, något som inte skedde.

”Yenens rörelse bli avgörande. Stärks den för mycket kan den japanska centralbanken komma att agera”, säger Michael Livijn.

Investera? Jämför olika aktiedepåer här (Extern tjänst)

Tyck till