ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

MP-krav snabbt skrota id-kontroller

  • Rasmus Ling, MP. Foto: Claudio Bresciani/TT
Danmarks beslut att upprätta gränskontroller mot Tyskland blåser nytt liv i kritiken mot de svenska id-kontrollerna. Inom Miljöpartiet växer nu kraven på att snabbt öppna upp gränserna i Öresundsregionen.

Rasmus Ling (MP), riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson, har varit en av de mest hårdföra kritikerna mot regeringens åtstramning av flyktingpolitiken.

Han tror inte att id-kontrollerna på bussar och tåg från Danmark kommer att bli särskilt långvariga.

”Jag skulle bli väldigt förvånad om man låter det här gälla i ett halvår”, säger han och spår att kontrollerna upphör redan inom några månader.

Id-kontrollerna infördes under natten mot måndagen och det dröjde bara några timmar innan Danmark följde efter och upprättade egna gränskontroller mot Tyskland.

Flyktingar som kommer till den danska gränsen söderifrån har nu att välja på att söka asyl i Danmark eller att vända tillbaka till Tyskland.

Det gör att de svenska id-kontrollerna i Öresund inte längre behövs, anser flera miljöpartister som Di talat med.

”Då är det bättre att ta bort dem, så att vi kan börja arbeta för att få att få fart på sysselsättning och tillväxt istället”, säger Märta Stenevi (MP), vice ordförande i region Skåne.

Karolina Skog (MP), kommunalråd i Malmö, är inne på samma linje.

”Regeringens syfte verkade vara att få Danmark att införa gränskontroller och då bör inte behovet av de svenska kontrollerna finnas längre”, säger hon.

Di har tidigare rapporterat om det stora interna missnöjet inom MP med den nya flyktingpolitiken, som partiet drivit igenom tillsammans med Socialdemokraterna. Och kritiken har knappast minskat sedan id-kontrollerna infördes.

”De är väldigt, väldigt negativa för vår region. Om en dansk arbetsgivare ska anställa just nu, så skulle jag tro att de flesta tvekar att anställa någon som bor på andra sidan sundet”, säger Karolina Skog.

Märta Stenevi är rädd för att id-kontrollerna kommer att hämma utvecklingen i Öresundsregionen, även på längre sikt. Inte minst när det gäller företagens framtida investeringsbeslut.

”Det finns en stor risk att det här redan har skadat förtroendet för integrationen i regionen. Därför behöver vi få bort de här kontrollerna så fort som möjligt”, säger hon.

Missnöjet med id-kontrollerna finns inte bara inom Miljöpartiet. Från samtliga partier i Skåne, förutom Sverigedemokraterna, hörs mycket högljudd kritik.

”Det finns en väldigt bred besvikelse över att regeringen inte ser Öresundsregionens behov och förutsättningar”, säger Karolina Skog.

Märta Stenevi påpekar att Skåne tagit emot många flyktingar de senaste åren och att det nu behövs en kraftsamling för att stärka mottagandet och förbättra integrationen i regionen. Och då blir id-kontrollerna ett hinder, menar hon.

”Vi behöver mer jobb och fler företag som etablerar sig här. Då blir det väldigt kontraproduktivt att införa åtgärder som är direkt tillväxthämmande. Det är inte vad Skåne behöver”, säger hon.

Nästa vecka öppnar riksdagen igen efter jullovet. Rasmus Ling kommer då att driva på för att så snabbt som möjligt skrota id-kontrollerna i Öresundsregionen.

”Den här frågan går inte att begrava, den kommer att vara hyperaktuell när nästa termin börjar”, säger han.

Tyck till