ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Moody's ser investeringsslakt i oljebranschen

  • Foto: Colorbox

Kapitalinvesteringarna inom olje- och gasbranschen kommer att reduceras med minst 20-25 procent under 2016, enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's.
Det rapporterar The Oil and Gas Journal.

Bakgrunden till det någorlunda pessimistiska scenariot uppges vara det överutbud som väntas fortsätta tynga både den globala oljemarknaden samt den amerikanska marknaden för gas.

Enligt Moody’s lär 2016 till följd av det prekära läget främst komma att bli kännetecknad av en nedgång i investeringar samt en ökning i utslagningen av bolag verksamma inom sektorn.

När det kommer till utsikterna för de globala storbolagen, ser trion bestående av Petrobras, Pemex och PdVSA ut att ligga risigast till. Här hänvisar Moody’s till ogynnsamma växelkurser och refinansieringsrisken som främsta faktorer på nedsidan.

Just det förstnämnda förväntas ställa till det ordentligt för bolagen eftersom devalveringarna och nedgraderingarna av de lokala valutorna kommer i genomslag resultera i ökade kostnader för import, investeringar och räntebetalningar.

Vad angår prognosen för oljepriset under de kommande två-tre åren, väljer även här Moody’s att sänka utsikterna. För brentoljan sänks förväntningarna till ett oljepris på 43 dollar per fat för 2016, från tidigare 53 dollar. Det genomsnittliga priset för brentoljan väntas nu bli 48 dollar under 2017, 53 dollar år 2018 och 63 dollar per fat på mellanlång sikt.

För WTI-oljan sänks prognosen med 8 dollar per fat till 40 dollar per fat under 2016, följt av 45 dollar under 2017 och 50 dollar år 2018.

Tyck till