ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kapitalister hyllar Mao med guldstaty

  • Foto: TT

En 37 meter hög guldstaty av den kinesiske kommunistledaren Mao Zedong har rests i Henanprovinsen i Kina. Bakom notan står lokala entreprenörer, rapporterar AFP.

En 37 meter hög staty av den gamle kinesiske landsfadern Mao Zedong har färdigställts i Henanprovinsen i centrala Kina. Statyn, som är målad i guld, tog nio månader att bygga.

Ironiskt nog ska hyllningen till kommunistledaren inte ha finansierats av myndigheter utan lokala entreprenpörer. Statyn beräknas ha kostat 3 miljoner kinesiska yuan eller drygt 3.9 miljoner svenska kronor enligt nyhetsbyrån AFP.

Trots den strikta censuren i landet har statyn kritiserats på den kinesiska mikrobloggplattformen Weibo.

”Har ni glömt den stora svälten när ni bygger det där?” undrar en användare enligt AFP.

Kommentaren är en referens till den utbredda svälten i landet under det som kallades "det stora språnget" i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet då historiker uppskattar att uppemot 40 miljoner kineser dog av svält till följd av svår torka och kommunistpartiets politik.

Den gamle kommunistledaren Mao Zedong tornar fortfarande högt över Kina, trots att miljoner kineser dog i svält under hans tid som ordförande för kommunistpartiet. På senare år har de styrande politikerna alltmer börjat använda sig av Maos retorik som ett sätt att locka stöd från befolkningen. Bland annat har Kinas nuvarande president Xi Jinping hyllat Mao som en ”stor man”.

Tyck till