ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Genomskinlig kyl värmer upp CES

  • De nya smarta kylskåpen från LG och Samsung. Foto: LG/Samsung

LAS VEGAS. Äntligen revolutioneras hur du öppnar dörren till ditt kylskåp. Både LG och Samsung satsar stort på smartare hushållsmaskiner, som videoövervakar dina grönsaker och låter dig kontrollera dörren med fötterna.

Bilar, smarta hälsovårdsprodukter och tv-apparater i all ära. Men smartare vitvaror tar allt större plats under teknikmässan CES i Las Vegas. Förra året stal koreanska LG showen genom en dubbel tvättmaskin, som kan köra två omgångar samtidigt och som blev en stor snackis under mässan. 

Teknikjätten hoppas nu att en revolutionerande kylskåpsdörr ska upprepa det konsttycket. Dörren på en kommande kyl inom premiumvarumärket Signature, är nämligen utrustad med en finurlig pekskärm. Genom en lätt knackning lyses glasskivan upp och visar innehållet, utan att dörren måste öppnas med förlorad kyla som följd. 

Ärkerivalen Samsung är inne på samma linje, och presenterar ett kylskåp med en 21,5 tum stor skärm som låter sin ägare hålla koll på temperatur och luftfuktighet bland matvarorna. Med hjälp av en kamera så kan den också visa upp innehållet i kylen trots att dörren förblir stängd. Det går till och med att ta en titt i mobilen, om man exempelvis skulle vara ute och handla. Kameran sägs även kunna bevaka färskhet och bäst före-datum på maten.  

”Men det finns mer”, säger David VanderWaal, vitvaruchef för LG i USA, när han visar upp det bolagets produkter under en presskonferens i Las Vegas på tisdagen. 

Kylen har nämligen en automatiserad dörr, tillägger han sedan. 

”En sensor gör att den öppnas automatiskt om du har händerna fulla med matvaror.” 

Genom att beröra en knapp vid golvet med foten märker kylen att någon vill in.

”Om sensorn känner att det är en människa och inte ett husdjur så öppnas dörren”, säger David VanderWaal sedan stolt om bolagets tekniska landvinning.

Tyck till