ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ge inte upp hoppet

Ge inte upp hoppet. Januari är vanligtvis en bra börsmånad och fastighetsbolaget Balder är den stora stjärnan.
Januari är normalt en av årets bästa börsmånader med en uppgång på i genomsnitt 2 procent de senaste 25 åren.

I det ljuset är det därför för tidigt att ge upp hoppet om börsen även om starten har varit riktigt usel med en nedgång på Stockholmsbörsen på över 3 procent på måndagen och en aktiehandel under tisdagen som visar klara svaghetstendenser och där den inledande uppgången suddades ut efter drygt en timmes handel.

Den som tror att trender upprepar sig bör därför köpa aktier idag. Gräver man ännu längre ned i månadsstatistiken visar de historiska siffrorna att det är fastighetsbolaget Balder som gäller. Balder är nämligen historiskt den bästa aktien i Norden under januari och februari med en uppgång som är i genomsnitt 20 procentenheter bättre än börsindex under årets första två månader. 

Andra aktier som brukar gå klart bättre än börsen i början av året är den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, gruvbolaget Boliden och lastbilstillverkaren Volvo. När det gäller Novo Nordisk beror den starka utvecklingen i början av året på att företaget då brukar ge marknaden vägledning om den förväntade utvecklingen under det kommande helåret, vilket de senaste 14 åren har tagits emot positivt av aktiemarknaden. När det gäller Boliden och Volvo är det däremot svårare att hitta fundamentala faktorer bakom uppgångarna. Skulle de två rycka upp sig och gå bättre än börsen vore det ett trendbrott eftersom de avslutade fjolåret svagt.

Historiken pekar också ut ett antal aktier som bör undvikas i januari. Telia Sonera är sedan 2001 Nordens sämsta aktie under januari och februari. I genomsnitt har den aktien gått 7 procentenheter sämre än börsgenomsnittet i januari och februari. Andra svaga bolag under inledningen av börsåret är Assa Abloy, Alfa Laval, Handelsbanken och Lundin Petroleum som i genomsnitt har gått 2 procentenheter sämre än börsen under årets första månad. 

Tyck till