ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Expert varnar för farligt läge på bomarknaden

  • Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB Foto: TT

Osäkerheten är stor när bostadsmarknaden drar igång igen efter juluppehållet. Risken är att folk blir rädda och stannar kvar i sina gamla bostäder. "Det är det scenariot vi inte vill ha", säger boexperten.

Julhelgerna är den lugnaste perioden på året på bostadsmarknaden. Men inom några veckor kommer utbudet att öka rejält och redan i helgen hålls de första visningarna efter uppehållet.

”Jag tycker att utbudet ser relativt bra ut, om vi tittar vad som ligger i pipen den närmaste tiden”, säger Mäklarhusets vd Erik Wikander.

Förra året ökade utbudet med 30 procent mellan den sista veckan 2014 och vecka 3 2015, enligt statistik från Booli.

Fjolåret präglades av ett högt tempo och snabba försäljningar, vilket ledde till ett historiskt lågt utbud av både bostadsrätter och villor. Den trenden väntas hålla i sig även i år.

”Jag tror inte att det kommer att bli någon drastisk förändring av utbudet, det kommer nog inte att öka så jättemycket”, säger Peter Yllmark, vd på mäklarföretaget ERA.

Däremot väntas en lugnare prisutveckling. Hushållens förväntningar på bostadspriserna har successivt skruvats ned under hösten och vintern. Samtidigt har det skett en inbromsning på marknaden. Den senaste statistiken från Valueguard indikerar till och med en liten prisnedgång i november.

”2015 var ett extremår när det gäller priserna och det tror jag inte vi kan förvänta oss framöver”, säger Erik Wikander.

”Jag tror att 2016 blir betydligt lugnare än 2015, där priserna går upp med kanske 5 procent istället för 15-20 procent”, fortsätter han.

Samtidigt har larmen om en bostadsbubbla duggat allt tätare. Så sent som på måndagen varnade ekonomer på den brittiska bankkoncernen HSBC för att fallande svenska bostadspriser kan leda till en lågkonjunktur.

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tror att många känner en osäkerhet.

”Det värsta som kan hända är att man inte gör någonting, att man skräms till att sitta kvar i ett boende som man kanske hade tänkt avyttra. Då blir det ännu färre bostäder på marknaden och ännu mindre rörlighet”, säger hon.

”Ibland måste man flytta, till exempel vid skilsmässa, men de som kan ta ett beslut att avvakta kanske gör det”, fortsätter hon.

En viktig händelse på bostadsmarknaden är det nya amorteringskravet som ska införas i maj. Men här går meningarna isär.

Förra årets försök att införa ett amorteringskrav eldade på bostadspriserna rejält, men Claudia Wörmann tror inte på någon repris i år.

”Tillvänjningen har redan skett och de flesta har en sund inställning till amortering. Det kommer inte ha någon större effekt. De som drabbas är de yngre förstagångsköparna”, säger hon.

Erik Wikander däremot tror inte att man ska underskatta effekterna av de nya regler som träder i kraft om några månader.

”Jag tror personligen att införandet av amorteringskravet kommer att driva på utvecklingen under våren ganska mycket”, säger han.

Tyck till