ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Analytiker: Ingves platsar i en Monty Python-sketch

  • Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery/TT

Skulle den gamla hårdrocksdängan Here I Go Again kunna handla om Stefan Ingves eller är en gammal Monty Python-sketch en mer rättvisande bild av riksbankschefens kamp för inflation? Nordeas analytiker reder ut frågan.

I hårdsrocksbandet Whitesnakes gamla hit Here I Go Again från 1982 sjunger sångaren David Coverdale om hur han är född att vandra sin egen väg och inte tänker ge vika. Det är en beskrivning som skulle funka lika bra på riksbankschefen Stefan Ingves, enligt en analys från Nordeas strategichef Michael Sarwe som publicerats på tisdagen.

”Jag är säker på att han har bestämt sig och att han inte ödslar mer tid. Ingves föddes för att vandra penningpolitikens väg ensam och i hans huvud är valutainterventioner bara en mindre korsning på väg mot 2 procents inflation”, skriver Nordeas analytiker Michael Sarwe.

Han nöjer sig inte med att jämföra Stefan Ingves med hårdrockaren. Riksbankschefen liknas också vid den Svarte Riddaren i den brittiska humorgruppen Monty Pythons film Monty Python and The Holy Grail.

”I den klassiska Monty Python-scenen vill Kung Arthur (global råvarudisinflation) och hans betrodde tjänare Patsy (global lönebildning) korsa en bro som försvaras av den Svarte Riddaren (Ingves/Riksbanken/inflationsmålet”, skriver Mikael Sarwe.

I scenen hugger Arthur av riddarens båda armar och ett ben – i Sarwes tolkning den negativa räntan, stödköpen av statspapper och valutainterventioner – utan att riddaren ger med sig och erkänner sig besegrad.

Det dröjer tills kung Arthur till slut kapar det andra benet (eventuellt säkerställda obligationer som bostadsobligationer enligt Sarwes analogi) innan riddaren ger med sig och hävdar att dusten slutat oavgjort.

Tyck till