ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Amerikanska skidorter är dyrast

  • Foto: Colorbox

Skippa skidsemestern till USA – där är priserna högst för svenskar. Billigare orter finns på betydligt närmare håll i Östeuropa, enligt Forex banks skidindex.

Forex Banks skidindex, som först uppmärksammades av resemagasinet Vagabond, baseras på kostnader för vanliga utgifter under en skidsemester under veckan 9 i år. Där ingår till exempel hur mycket ett liftkort, en genomsnittlig hotellnatt, en lunch och en halvliter öl kostar.

Priskänsliga skidåkare gör bäst i att undvika USA. Inte nog med att resan är lång och dyr – de två dyraste orterna, Aspen och Jackson Hole, ligger i USA längs bergskedjan Klippiga bergen. De redan relativt höga priserna blir desto saftigare av att den svenska kronan är svag mot den amerikanska dollarn.

Andra dyra orter är Verbier och Zermatt i Schweiz, staden Whistler i västra Kanada och alpinska skidorter som franska Val-d’Isère och österrikiska St. Anton.

Den som vill komma undan billigt ska också skippa Sverige. Åre hamnar mitt i prisindexet. Istället finns de billigaste skidbackarna i Östeuropa och Pyrenéerna. Allra billigast är Pamporovo i den bulgariska delen av bergskedjan Rodopibergen. Där är skidsemestern drygt 60 procent billigare än i Sverige.

Ungefär lika billigt är det i tjeckiska Harrachov, nära gränsen till Polen, och och Kopaonik i södra Serbein. Andra skidorter för den priskänslige är Zakopane i Polen och Bansko i Bulgarien där skidsemestern kostar ungefär hälften så mycket som hemma i Sverige.

Funderar du på ett privatlån? Jämför låneräntor! (Extern tjänst)

De dyraste skidorterna
Land Index
Aspen USA 215
Jackson Hole USA 183
Verbier Schweiz 173
Whistler Kanada 138
Zermatt Schweiz 132
Val d'Isère Frankrike 121
St. Anton Österrike 114
Chamoluc Italien 113
Cortina d-Ampezzo Italien 110
Chamonix Frankrike 108
De billigaste skidorterna
  Land Index
Pamporovo Bulgarien 39
Harrachov Tjeckien 41
Pkopanik Serbien 41
Zakopane Polen 48
Bansko Bulgarien 49
Sierra Nevada Spanien 57
Vogel & Kobla Slovenien 57
Spindleruv Mlyn Tjeckien 61
Garmisch Tyskland 62
Andorra Andorra 62

 

Tyck till