ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA stämmer Volkswagen

  • USA stämmer nu Volkswagen. På bilden vd:n Matthias Müller. Foto: AP
LAS VEGAS. Efter en utsläppskandal som slagit hårt mot tyska Volkswagen, börjar nu det rättsliga efterspelet. USA stämmer biltillverkaren, som ertappats med att ha manipulerat restresultat för utsläpp från 600 000 dieseldrivna bilar.

Enligt nyhetsbyrån Reuters handlar stämningen om flera miljarder dollar, och den tar sin bas i det amerikanska regelverket Clean Air Act. 

”USA kommer att använda alla tillgängliga medel mot Volkswagen för att avhjälpa brotten mot vår nations lagar kring ren luft”, skriver åklagaren John Cruden i en kommuniké. 

Bakom stämningen, som är civilrättslig, står USA:s justitiedepartement och miljömyndigheten Envoronmental Protection Agency. Den lämnades in vid en domstol i Detroit, och hindrar inte justitiedepartementet från framtida åtal för brott begångna av den tyska biltillverkaren. 

Missnöjda VW-kunder arbetar också med separata stämningar, bland annat genom en grupptalan i Kalifornien. 

Enligt stämningen har biltillverkaren installerat mjukvara som håller nere utsläpp från dieselmotorer, för att bilar ska klara amerikanska utsläppsregleringar. Denna mjukvara stängdes sedan av efter labb-tester för att öka bilarnas prestanda, med utsläpp på upp till 40 gånger de tillåtna nivåerna, skriver nyhetsbyrån AP. VW medgav i september att den manipulativa mjukvaran funnits i dieselbilar som sålts sedan 2009. 

För Volkswagen kommer beskedet vid en olycklig tidpunkt. Bolaget har satsat stort på att lansera en elbil vid teknik- och elektronikmässan CES som går av stapeln i Las Vegas i dagarna. Beskedet från USA:s justitiedepartement gör att strålkastarljuset på nytt riktas mot VW:s miljöfusk istället för gröna drivmedel.

Tyck till