ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

USA avgör oljepriset

Den uppflammande krisen mellan Saudiarabien och Iran fick oljepriset att först stiga med 1 dollar för att sedan falla tillbaka.
För ett antal år sedan hade nyheten haft betydligt större effekt.
Börsåret 2016 började allt annat än bra.

Oron för Kinas ekonomi fick ny näring efter övervägande svag ekonomisk statistik som pressade Shanghaibörsen i sådan grad att handeln stängde i förtid efter att index hade rasat med 7 procent. I Mellanöstern har Iran och Saudiarabien brutit relationerna efter att Saudiarabien avrättat 47 personer anklagade för terrorism.

Nyheterna gjorde att Stockholmsbörsen fick sin sämsta start för året sedan 1991.

Krisen mellan Iran och Saudiarabien fick oljepriset att stiga med 2 procent under den inledande handeln på måndagen. Men under eftermiddagen föll det tillbaka igen. Samtidigt föll till exempel metallpriserna som en följd av Kinastatistiken.

Anledningen till den ganska beskedliga reaktionen på oljemarknaden på en så pass allvarlig konflikt är att det i dag råder överproduktion av olja i världen trots det låga priset på råvaran. Rysslands produktion är på toppnivå och USA lyckades även i fjol öka sin produktion som sedan 2012 har fördubblats till tio miljoner fat per dag.

Även Opec producerar i närheten av sin maximala kapacitet. Det gör att oljepriset sannolikt inte kommer att påverkas så länge som konflikten mellan Iran och Saudiarabien stannar vid ord och hemkallade ambassadörer.

Varken Iran eller Saudiarabien har i dag ett intresse av att dra ned sin oljeproduktion. Saudiarabiens strategi är att sälja olja även till låga priser för att behålla sin marknadsandel i hopp om att försvaga den amerikanska oljeindustrin.

Som en slags bonuseffekt hoppas Saudiarabien att också förhindra Iran från att ta en större marknadsandel när landet senare i år får tillgång till den internationella oljemarknaden.

Så länge som konflikten inte påverkar Iran och Saudiarabiens förmåga att få ut sin olja på marknaden kommer oljepriset i närtid fortsatt att avgöras i USA, på samma sätt som det är den kraftigt ökade amerikanska oljeproduktionen som har fått oljepriset att falla tre år i rad.

Enligt den amerikanska energimyndigheten EIA kommer USA:s oljeproduktion i år att minska med 6 procent till följd av de senaste årens minskade investeringstakt. Sett till hur beroende prisutvecklingen har varit av den amerikanska oljan är det troligt att produktionsminskningen leder till att oljepriset i år vänder uppåt.

Tyck till