ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Morgan Johansson välkomnar danska gränskontroller

  • Morgan Johansson. Foto: Claudio Bresciani/TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) välkomnar Danmarks besked om nya gränskontroller. Samtidigt är han bekymrad över situationen i Tyskland.

Id-kontrollerna på bussar och tåg från Danmark infördes under natten mot måndagen.

Och det dröjde bara tolv timmar innan den danske statsministern Lars Løkke Rasmussen meddelade att Danmark inför gränskontroller mot Tyskland.

Beskedet välkomnas av Morgan Johansson, som informerades av sin danska ministerkollega tidigare på måndagsförmiddagen.

”Vi ser positivt på att man gör det. Jag tycker att man borde ha gjort det tidigare från dansk sida”, säger han.

Flyktingar som kommer till den danska gränsen från Tyskland får nu få välja mellan att söka asyl i Danmark eller att vända tillbaka till Tyskland.

”Det borde innebära att antalet asylsökande till Sverige minskar ytterligare”, säger Morgan Johansson.

”En av orsakerna till att vi hamnade i en sådan svår situation som vi gjorde under hösten var att Danmark fungerande som ett transitland, i strid med Schengenreglerna”, fortsätter han.

Samtidigt som Morgan Johansson välkomnar de danska gränskontrollerna kommer kritik från tyskt håll. I ett uttalande från tyska UD varnas för att Schengen-samarbetet nu är i gungning.

Men Morgan Johansson håller inte med.

”Tyskland är i en situation där de inte ens själva riktigt vet hur många asylsökande som finns inom de egna gränserna. Vi talar om att det kan finnas ett par hundra tusen asylsökande som inte är registrerade i Tyskland”, säger han.

”Det är snarare den situationen, att man inte har riktig ordning i Tyskland, som är problem för Schengen”, fortsätter han.

Tyskland har aviserat att man kommer att strama åt sin asyllagstiftning, bland annat anhöriginvandringen.

”Om du då har ett par hundra tusen som är oregistrerade i Tyskland, då kan det mycket väl vara så att många av dem söker sig norrut”, säger Morgan Johansson.

De svenska id-kontrollerna fick – precis som de danska gränskontrollerna – stor uppmärksamhet på måndagen, även internationellt. Flera utländska tidningar och nyhetsbyråer slår fast att Sverige antagit en ny, mer restriktiv flyktingpolitik.

Morgan Johansson, som själv varnat för en dominoeffekt med stängda gränser i Europa, försvarar regeringens agerande.

”Jag tycker inte att man kan skuldbelägga det land som tagit det allra största ansvaret för flyktingsituationen i hela EU”, säger han.

Förra året sökte cirka 160.000 personer asyl i Sverige. Enbart under perioden september-december kom 26.000 ensamkommande flyktingbarn, vilket motsvarar tusen nya skolklasser.

Enligt Morgan Johansson är det viktigt att nu ta han om de människor som redan kommit hit.

”Asylrätten handlar inte bara om att ha rätt att få sin asyl prövad, det handlar också om att man får en rimlig chans att komma in i samhället”, säger han.

Tyck till