ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Det hade varit bättre att säga som det var

I går infördes reglerna om att buss- och tågbolag måste genomföra id-kontroll av sina resenärer. Det är en åtgärd som slår stenhårt mot den integrerade Öresundsregionen.

Som en direkt följd beslutade Danmarks regering några timmar senare att införa poliskontroller på gränsen mellan Tyskland och Danmark.

Det är helt enligt den svenska regeringens plan.

Det har gått sex veckor sedan statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson presenterade en rad drastiska åtgärder för att minska flyktinginvandringen. Id-kontrollerna var en av dem.

Det var en dramatisk presskonferens och budskapet var en total omsvängning från den tidigare politiken, framtvingad av en akut flyktingmottagningskris.

Ändå sades ingenting om varför just lösningen med id-kontrollerna valdes.

Endast i en situation är id-kontrollerna effektiva, och det är för att hindra dem som saknar id-handlingar från att söka asyl i Sverige. Och i just en grupp finns en särskilt stor andel som saknar pass, ensamkommande flyktingbarn.

Visst hade det varit bättre att säga som det var, att regeringen anser att en särskild grupp asylsökande är extra betungande i mottagningssystemet, nämligen ensamkommande barn.

Det hade också varit bra om regeringen från början hade sagt att ett ytterligare syfte är att få Danmark att övervaka sin gräns mot Tyskland, vilket dock bekräftades av justitieminister Morgan Johansson i går.

Det hade gjort det lättare för fler att bedöma om id-kontrollerna är en proportionerlig åtgärd. Och slutsatsen är att det inte är proportionerligt.

När Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen i går meddelade sina åtgärder betonade han att de är proportionerliga, och att de inte är en kopia av de svenska. Han sa att Sverige hade valt att ”avskaffa asylrätten för den som inte har papper”. Han sa också att den danska asylrätten inte förändras eftersom den som kommer till den danska gränsen har rätt att söka asyl.

Det är onekligen en ny situation, att en statsminister från det konservativliberala Venstre markerar att Danmark inte har inskränkt asylrätten, medan Sverige har ”avskaffat” den.

Nu ska sägas att den danska regeringen håller öppet för att tvinga transportörer mellan Tyskland och Danmark att inte släppa ombord personer som saknar id-handlingar. En lag som gör det möjligt att införa ett sådant transportörsansvar med kort varsel är redan antagen av Folketinget.

Men Lars Løkke Rasmussen påpekade att det saknas samförstånd med transportföretagen. Följden kan bli att de kollektiva transporterna från Tyskland helt enkelt upphör, resonerade han.

Det var en övertydlig parallell till vad som nu händer på Kastrup. I förrgår körde SJ sitt sista tåg över Öresund. Pendeltågen går inte längre mellan Köpenhamn och Malmö – det blir tågbyte vid Kastrup. Tågen går mer sällan och är kortare. Danska DSB, som ansvarar för tågen på Kastrups station, var i går nitiska. Utan att det krävs av svenska myndigheter valde kontrollanterna att fotografera alla resenärers legitimationskort – nästan som att de bestämt sig för att om svenskarna vill ha krångel så ska de få krångel.

Nu har svenska regeringen fått i gång en sydgående dominoeffekt, vilket var avsikten. Gräns efter gräns stängs. Kombinera detta med uppgifterna om att EU-ordföranden Donald Tusk sagt att Sverige leder motståndet mot en överstatlig bevakning av EU:s yttre gräns – en förutsättning för fri rörlighet inom EU.

Regeringen har valt begränsa mängden asylsökande genom transportörsansvar och hävdar mot bättre vetande att det inte påverkar asylrätten. Det hade varit ett mindre hot mot asylrätten att ha gränskontroller av det slag som Danmark nu inför. Det hade till och med varit ett rakare tillvägagångssätt att införa direktavvisningar på det vis som Moderaterna förespråkar.

Stefan Löfven höll ett passionerat tal mot stängda gränser så sent som i början av september. Sedan ändrades regeringens politik i två steg, den 23 oktober och den 24 november. Visserligen ökade flyktingströmmen under hösten. Men till dem som trodde på hans brandtal är han skyldig en förklaring. Prognoser om en tilltagande ökning fanns ju redan i september och långt dessförinnan.

Det är oftast bäst att säga som det är.

Tyck till