ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

HSBC: Sveriges bostadsbubbla är ohållbar

  • Hushållen kan befinna sig i en ohållbar bubbla, tror ekonomer på brittiska HSBC. Foto: TT

Ekonomer på den brittiska bankkoncernen HSBC varnar för den ekonomiska situationen i Sverige och att hushållen kan befinna sig i en ohållbar bubbla. På längre sikt finns risk för långkonjunktur, enligt James Pomeroy.

Bakgrunden är en årlig BNP-tillväxt på 3,9 procent, huspriser som stiger med 18 procent per år, minusränta och en regering som inte går något åt det, skriver Business Insider.

"Vi har länge argumenterat för att den svenska ekonomin inte behöver stimuleras mer, men att Riksbanken skulle fortsätta sänka på grund av den låga inflationen. Ekonomin är den snabbast växande i den utvecklade världen och huspriserna fortsätter att stiga med 18 procent per år i hela landet", skriver James Pomeroy, ekonom på HSBC.

"Under normala förhållanden skulle man kanske förvänta sig att Riksbanken skulle höja räntan, men på grund av lösa ECB-policys hålls räntan låg. Bilden ser positiv ut vid början av 2016, men det finns många anledningar till att vara orolig. De stigande priserna på fastighetsmarknaden pekar på en bubbla", fortsätter han.

Enligt James Pomeroy kan sjunkande priser på den svenska bomarknaden leda till en lågkonjunktur.

Dags att se över lånekostnaderna? Jämför bolån här! (Extern tjänst)

Tyck till