ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är det bäst att gå i pension

  • Panama City. Foto: Colourbox

Boende och ekonomi blir allt viktigare i takt med att vi blir äldre. Pensionen kan vara i decennier och många väljer att flytta utomlands för att njuta av låga levnadskostnader och varmare klimat.

BBC har listat världens bästa platser att vara pensionär i. 

1. Panama
I Panama har pensionärer rabatt på transport, underhållning, läkemedel och energiräkningar. För att få tillgång till alla rabatter måste du ha ett Pensionado Visa. För att få kreditkortet måste du vara över 18 år och ha minst 8.000 kronor i pension i månaden. Huspriserna är rimliga och sjukvården är bra.

2. Ecuador
Ecuador har generösa villkor för pensionärer, prisvärda hus och ett varmt klimat. Landet toppar listan över bäst klimat med 12 timmar dagsljus varje dag, året om.

3. Malaysia
Malaysia har många soltimmar året om och erbjuder både tropiska stränder och storstadsliv i huvudstaden Kuala Lumpur. Ett par kan bo i en lyxig lägenhet för mindre är 8.000 kronor i månaden. Sjukvården är mycket bra.

4. Spanien
Spaniens ekonomi håller på att resa sig efter lågkonjunkturen 2008 och dagens priser gör det möjligt för pensionärer att handla billigt. Landet erbjuder varma somrar och milda vintrar. Infrastrukturen är mycket bra. 

5. Malta
I det lilla landet Malta bor 400.000 personer. Engelska är förstaspråket för de flesta och därför väljer många britter att gå i pension här. EU-medborgare som bosätter sig på ön har en inkomstskatt på 15 procent. Medeltemperaturen är 18 grader och sjukvården är mycket bra. Transportmöjligheterna är dock sämre än i många andra västländer.

6. Portugal
Portugal erbjuder framför allt fördelaktiga skatter, stränder och golfbanor. Huvudstaden Lissabon beskrivs som en av världens mest livliga städer, enligt the Economist Intelligence Unit. Temperaturen varierar mellan 12 grader i januari till 24 grader i juli. Klimatet är regnigare än i Spanien. Huspriserna är rimliga och de flesta talar engelska.

7. Thailand
I Thailand kan pensionärer bo billigt i ett tropiskt klimat. Kulturen respekterar äldre människor och pensionärer är befriade från skatt på inkomster som tjänas utanför landet.

Källa: "2016 global retirement havens listings compiled by International Living"

Spara långsiktigt! Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Tyck till