ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Den svarta måndagen har börjat"

  • Foto: Björn Lindgren/TT
De nya id-kontrollerna på bussar och tåg från Danmark har skapat ett eko i omvärlden. Samtidigt rapporterar DN att svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket inte gäller vid kontrollerna i Kastrup. "Den svarta måndagen har börjat", säger Miljöpartiets Rickard Persson till Di.
På måndagseftermiddagen godkändes dock id-korten av danska DSB, skriver Expressen.

Natten till måndagen var omläggningen av den svenska flyktingpolitiken ett faktum. Resenärer från Danmark till Sverige möts nu av stängsel och gränsvakter, som stoppar personer utan giltiga id-handlingar från att komma in i landet med bussar och tåg.

Enligt Dagens Nyheter godkänns endast pass, nationellt id-kort utfärdat av polisen samt körkort. Svenska id-kort som utfärdats av Skatteverket gäller inte.

”Det är ett besked som vi fått från svenska myndigheter att det är de enda id-handlingar som vi ska godkänna. Vi följer de direktiv som vi har fått, säger Tony Bispeskov, informationschef på danska DSB, till DN.

Id-kontrollerna uppmärksammas stort av utländska medier och nyhetsbyråer. Tyska Deutsche Welle frågar sig om kontrollerna är "ännu en spik i kistan" för Schengensamarbetet, skriver TT.

På hemmaplan har id-kontrollerna dominerat nyheterna på måndagen. Tio företrädare för Liberalerna kräver i ett debattinlägg i Sydsvenskan att den skånska kollektivtrafiken ersätts för de extra kostnader som kontrollerna för med sig. Samtidigt riktar 25 moderata Skånepolitiker hård kritik mot kontrollerna på DN Debatt.

Även inom regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet väcker id-kontrollerna starka känslor.

”Den svarta måndagen har börjat”, säger Rickard Persson (MP), riksdagsledamot för Skåne läns västra valkrets, till Di på måndagsmorgonen.

”Det här är ett stort misslyckande för EU-samarbetet och det är ett stort misslyckande för det nordiska samarbetet”, fortsätter han.

Även Lena Emilsson, socialdemokratisk riksdagsledamot för samma valkrets, ser problem med de nya kontrollerna.

”Det är klart att det blir en hämsko på trafiken, det kommer att påverka resandet”, säger hon.

Kritikerna – inte minst inom näringslivet – hävdar att id-kontrollerna splittrar Öresundsregionen och riskerar att slå mot både jobb och tillväxt.

”Är det här något som blir långvarigt kan det vara så att man inte vill arbeta i Danmark längre”, säger Lena Emilsson.

Kerstin Nilsson (S), riksdagsledamot Skåne läns södra valkrets, förstår att många är oroliga.

”Det blir besvärligt för pendlarna och så har vi all samverkan med företag, universitet och handel”, säger hon.

Många flyktingar som söker sig till Sverige saknar giltiga id-handlingar och kommer nu att stoppas vid gränsen innan de kommer in i landet. Det här leder enligt kritikerna till att asylrätten urholkas.

”Jag tycker inte att det är bra. Men det är tvunget, eftersom man måste minska antalet som kommer. Det går inte att ha 10.000 asylsökande i veckan”, säger Lena Emilsson.

Kerstin Nilsson är inne på samma linje.

”Det var inget lätt beslut, men det var ett beslut vi var tvungna att ta. Vi kunde inte ha öppna gränser som vi har haft under lång tid”, säger Kerstin Nilsson.

Tyck till