ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Tufft fall håller i sig

Stockholmsbörsen är efter drygt två timmars handel ned 2,7 procent under årets första handelsdag. Ras i Kina och spänningar i Mellansöstern får de finansiella marknaderna att skaka rejält. Men aktieexperten Jonas Olavi är inte orolig.

Stockholmsbörsen inleder 2016 med att backa kraftigt. Det breda indexet OMXSPI backade i inledning med drygt 3 procent och efter ett par timmars handel var nedgången fortfarande 2,7 procent efter en mycket svag återhämtning. De mest omsatta aktierna inom OMXS30 var ned 2,9 procent, med nytillskottet Fingerprint i botten. Aktien är ned 4,9 procent till 562 kronor.

Börserna i Kina stoppades under natten efter att de backat med sju procent. Anledningen till fallet uppges vara statistik som visar att Kinas industri fortsätter att bromsa in. Restriktioner för aktieförsäljning som infördes efter sommarens börsras ska också lättas vilket uppges bidra till raset.

Även tyska indexet DAX är ned ordentligt. Vid 11.15 var börsen ned 3,4 procent. Londonbörsens index FTSE100 är ned 2,1 procent.

Bland storbolagen faller gummibjässen Trelleborg, medicinteknikbolaget Getinge och gruvbolaget Lundin Mining mest. Även klädjätten H&M faller tungt, cirka 3,7 procent, efter en säljrekommendation från Deutsche Bank. På vinnarlistan finns bland annat Africa Oil.

Medicinteknikbolaget Bactiguards är dagens vinnare tack vare ett godkännande i Kina förbbolagets urinvägskatetrar. Aktien är upp nära 14 procent.

Svenska kronan stärks något och bolag med Kinaexponering blir på kort sikt lite mer riskfyllda, enligt Jonas Olav, nordisk chef över taktisk tillgångsallokering på Alfred Berg. Men han ger rådet att inte ändra om i strategin enbart på grund av dagens börsturbolens.

”Det här är en isolerad händelse. Det ändrar inte grundtesen att Europa och Sverige går ganska bra. Det är heller ingen tvärinbromsning i Kina så man behöver inte vara så orolig egentligen”, säger Jonas Olavi.

”Jag tycker inte man ska kasta sig ned i det defensiva hörnet med tillgångar som inte ger någon avkastning. Året rymmer ändå bra potential för risktillgångar som aktier med tanke på de låga räntorna”, fortsätter han.

Dock pekar han på att bolag med mycket verksamhet i Kina, till exempel ABB, Hexagon och Autoliv kan få det tufft på kort sikt.

Den kinesiska regeringen och centralbanken vidtog en rad åtgärder under förra året och enligt Jonas Olavi kan dagens turbulens påskynda en rad åtgärder.

”Så man kan vända på kuttingen och peka på att det här tyder på att den kinesiska regeringen och centralbanken kommer att fortsätta ha en fortsatt stödjande politik”, säger han.

Temat med ett svagt Kina kommer att leva vidare under 2016.

”Jag tror att det kan bli ett guppigt 2016”, säger Jonas Olavi.

Marknaden skakas även av beskedet att Saudiarabien brutit sina förbindelser med Iran och utvisat alla iranska diplomater efter att demonstranter attackerat och satt eld på Saudiarabiens ambassad i Teheran i protest mot att Saudiarabien under nyår avrättat den shiamuslimske regimkritikern Nimr al-Nimr, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Krisen beskrivs som den värsta mellan de två rivaliserande länderna sedan slutet av 1980-talet, och situationen fick oljepriset att lyfta.

Tyck till