ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rysarstart för Hillary Clinton

  • HELHJÄRTAT. Hillary Clinton kampanjar kraftfullt in i det sista när delstaten Iowa samlar sig till primärval i kväll, måndag. Foto: Pontus Höök

Bernie Sanders kämpar hårt för en seger över Hillary Clinton, när demokrater i delstaten Iowa går till val i kväll, måndag.
Hemligstämplade e-brev riskerar att sinka favoritkandidatens redan problemdrabbade kampanj, samtidigt som en snöstorm hotar Bernie Sanders uppgång.

I det republikanska valet gasar Donald Trump.

Det som skulle vara en promenadseger ser ut att bli en jämn och tuff match för Hillary Clinton.

”Det är så gott som oavgjort. Vi kommer att vinna nomineringsmötet om valdeltagandet är högt”, sa hennes rival Bernie Sanders när han träffade anhängare i Manchester, Iowa.

En opinionsmätning visade visserligen under veckoslutet att Hillary Clinton leder. Hon har stöd av 45 procent av de troliga demokratiska väljarna, medan 42 procent stöder Bernie Sanders. Skillnaden har dock krympt snabbt och just kvällens omröstning i Iowa har en historik av att vara svårförutsägbar.

”USA:s ögon, och hela världens blickar, kommer att titta på denna vackra delstat”, fortsatte Bernie Sanders, innan han eskorterades ut från mötet av de Secret Service-poliser som numera eskorterar den allt mer populära kandidaten.

Inför omröstningen, som påbörjas klockan två på natten till tisdagen svensk tid, pågår en sanslös spurt där mer än ett dussin kandidater reser fram och tillbaka över Iowa i hopp om att frälsa väljare.

Bernie Sanders kan dock få se sin snabba uppgång bromsas av dåligt väder. Det höga valdeltagande som han behöver för en seger när primärvalssäsongen börjar, hotas nämligen av ett annalkande oväder som kan få många väljare att stanna hemma från valprocessen, som kan ta flera timmar i anspråk.

Hillary Clinton, som liksom Bernie Sanders höll tre framträdanden under lördagen, har också lagt i en högre växel.

Efter en tid av ljumma valmöten tog hon hjälp av sin make Bill Clinton för att fylla en gymnastiksal i samhället Cedar Rapids.

”Du måste kunna gå och tugga tuggummi på samma gång, och det kan hon”, sa den tidigare presidenten i skämtsam ton innan han presenterade sin hustru.

Bill Clinton är karismatisk, vältalig och populär som få andra amerikanska politiker. Han spelade också en betydande roll i Barack Obamas andra presidentkampanj 2012. Men under helgen framstod han som märkt av dålig hälsa, och det var stundtals svårt att höra hans anförande, som dock drog ned upprepade jubel från publiken.

”Det börjar på måndag. Ni blir de första som får uttrycka er om vem som ska bli nästa president och befälhavare”, fortsatte han.

Hillary Clintons energi var det däremot inget fel på. I ett väloljat framförande blandade hon slagkraftiga utfall mot läkemedelsindustrin och förmögna med frågor om miljö, sjukvård, minimilöner och jobbskapande satsningar på infrastruktur.

Bilkomponentbolaget Johnson Controls fick särskilt hård kritik efter en affär i förra veckan där bolaget ska undkomma amerikanska bolagsskatter genom att köpa det irländska bolaget Tyco, en skatteteknisk manöver som blivit allt vanligare bland amerikanska storbolag.

”De kallar det för inversion. Jag kallar det för perversion”, säger Hillary Clinton som påpekade att Johnson Controls tog emot amerikanska skattepengar för att klara livhanken under finanskrisen.

Hillary Clinton fortsatte sitt kampanjarbete med tre nya framträdanden under söndagen. Trots att hon fortfarande har en betryggande ledning i de stater som väger tyngst i primärvalskampanjen, så riskerar hon att få en snopen inledning.

En förlust i Iowa skulle dessutom följas av ett nytt nederlag mot Bernie Sanders i New Hampshire, och det är tydligt att hon inte lyckas entusiasmera yngre väljare på samma sätt som den radikalare Sanders-kampanjen.

En e-postskandal som länge plågat Clinton fick dessutom nytt bränsle på lördagen. 22 av de mejl som hon skickat genom privata servrar bedöms nämligen vara av hemlig natur. Clinton har flera gånger tvingats försvara det faktum att hon använt en privat server under sin tid som utrikesminister, och uppgifter som antyder att känslig information inte har hanterats med största möjliga sekretess kan kasta en skugga över hennes kampanj.

Den kampanjen kantas av flera svagheter än så:

”Hillary Clinton har ett förtroendeproblem. Folk litar inte på henne”, säger Simon Conway, radiopratare på kanalen WHO News Radio 140 i Iowas huvudstad Des Moines.

”Jag tror att det handlar mindre om Bernie Sanders, och mer om en misstro mot Hillary Clinton. Det syns i mätning efter mätning”, säger han under en telefonkonferens med journalister och fortsätter:

”Och om det inte är Hillary bland demokraterna, vem blir det då? Jo, då verkar det bli Bernie.”

I det republikanska lägret går, eller flyger, Donald Trump mot en seger. Ett av affärsmannens fem framträdanden under helgen förlades till ett flygfält. Efter att hans privata Boeing 757-2J4 anlänt kunde han hålla sitt anförande direkt på landningsbanan, och han försatt inte sin chans att puckla på en politisk rival.

”Ted Cruz är inte född på amerikansk mark. Det är ett problem”, säger Donald Trump om sin kristet präglade konkurrent och som under en tid hade ledningen i mätningar från Iowa.

Den ledningen har dock försvunnit. Den senaste mätningen, som har gjorts på uppdrag av lokaltidningen Des Moines Register, ger Donald Trump ett stöd på 28 procent bland republikanska väljare i Iowa, och 23 procent för Ted Cruz.

Att Donald Trump ändå bemödar sig med den här typen av angrepp kan förstås tyda på osäkerhet. Samtidigt var köerna till hans möten längre, och parkeringsplatserna mer fyllda, än hos någon annan kandidat som Di besökt.

Seth Douglas, som säljer tröjor, kepsar och souvenirer utanför kampanjmöten, säger att Donald Trump är den kandidat som genererar överlägset mest försäljning.

”Han är ett spektakel och har kändisens lyskraft”, konstaterar Seth Douglas.

Huruvida det stora intresset kommer att översättas i faktiska röster, och vilken slagkraft Trump verkligen har, får vi veta mer om på tisdag morgon, svensk tid.

”Det här är sanningens ögonblick, det är nu det gäller”, säger Donald Trump.

Tyck till