ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

M vill slopa byggsubventioner

  • Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Moderaterna kräver inför bostadssamtalen med regeringen att investeringsstödet till byggandet av hyresrätter kraftigt minskas eller slopas helt. Även hyresregleringen måste upp på förhandlingsbordet, enligt partiet.

"Vi är bekymrade över att de insatser som görs i dag nästan bara handlar om subventioner, de tror vi inte har någon betydelse över huvud taget. De vill vi ta bort eller begränsa så långt det över huvud taget är möjligt", säger Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson inför samtalen som inleds i morgon.

Jämför olika bolån - hitta bästa möjliga ränta! (Extern tjänst)

TT: Hur villig tror du regeringen är att slopa investeringsstödet till bostadsbyggande?

"Jag tänker inte spekulera, jag har ingen aning. Men det är klart att bjuder man in till samtal, och tackar man ja till samtal, då gör man det med ambitionen att faktiskt komma någon vart", säger Kristersson och fortsätter:

"Alla är medvetna om att det här är ett av Sveriges riktigt, riktigt stora problem. Så har man inte ambitionen att göra reformer, även svåra reformer, då finns det inget skäl att påbörja samtalen över huvud taget."

En annan het fråga, och trolig stötesten, under samtalen blir hyresregleringen. Liberalernas ledare Jan Björklund sade i fredags till TT att han vill se en friare hyressättning. Moderaterna vill se "en samlad översyn av den nuvarande hyresregleringen", skriver Kristersson och M-ledaren Anna Kinberg Batra på DN Debatt.

Att det finns ett problem på hyresmarknaden i Sverige, det tror jag alla tycker är helt uppenbart. Vi menar att den frågan måste vara med på bordet, det går inte att utesluta den, säger Kristersson.

Han beskriver hyresregleringen som "en av ganska många riktigt svåra frågor".

"Men den går inte att utesluta från samtal om bostadsmarknaden, eftersom det är en så stor del av den samlade bostadsmarknaden."

På den ganska långa lista med krav och förslag som M tar med sig in i samtalen står också enklare regler för byggande.

"Vi har jobbat ganska länge med väldigt konkreta krav på förenklingar och förbättringar av planprocesserna. De vill vi föra i hamn nu", säger Ulf Kristersson.

På sikt vill M avskaffa detaljplanekravet. Byggherrar ska tillåtas att själva arbeta fram planförslag och kommunernas möjligheter att säga nej ska minskas. Dessutom ska kretsen som kan överklaga byggnation begränsas, enligt förslaget.

Tyck till