ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

M föreslår slopat detaljplanekrav

  • Foto: Fredrik Karlsson/TT
Moderaterna vill förenkla bostadsbyggande i Sverige, bland annat genom att på sikt avskaffa detaljplanerkravet.

"Byggherrar bör själva tillåtas att arbeta fram planförslag och kommunerna få mindre möjlighet att avslå planförslag som inte strider mot översiktsplanen", skriver partiledaren Anna Kinberg Batra och M:s ekonomiskpolitiske talesperson Ulf Kristersson på DN Debatt inför bostadssamtalen mellan regeringen och Alliansen som inleds på måndag.

M-duon föreslår även att kretsen som kan överklaga byggnation ska begränsas och att överklagandeprocessen förkortas.

Länsstyrelsen bör slopas som instans för samtliga byggärenden och strandskyddet bör ändras i syfte att göra det enklare att bygga och bo nära vatten är två andra förslag de lägger fram i debattartikeln.

"Vi har jobbat ganska länge med väldigt konkreta krav på förenklingar och förbättringar av planprocesserna. De vill vi föra i hamn nu", säger Ulf Kristersson, Moderaternas ekonomiskpolitiske talesperson, till TT.

"Sedan är vi bekymrade över att de insatser som görs i dag nästan bara handlar om subventioner, de tror vi inte har någon betydelse över huvud taget. De vill vi ta bort eller begränsa så långt det över huvud taget är möjligt."

TT: Hur villig tror du regeringen är att slopa investeringsstödet till bostadsbyggande?

" Jag tänker inte spekulera, jag har ingen aning. Men det är klart att bjuder man in till samtal, och tackar man ja till samtal, då gör man det med ambitionen att faktiskt komma någon vart", säger Kristersson.

"Alla är medvetna om att det här är ett av Sveriges riktigt, riktigt stora problem. Så har man inte ambitionen att göra reformer, även svåra reformer, då finns det inget skäl att påbörja samtalen över huvud taget."

Tyck till