ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Kritiken mot svågerpolitik av Tsipras växer

  • Alexis Tsipras, Greklands premiärminister. Foto: Burhan Ozbilici / TT

Grekland pressas fortfarande från flera håll och nu i veckan väntas delar av det sydeuropeiska landet lamslås av en generalstrejk. Regeringen utsätts nu också för kritik för ett beteende som man uppgett att man skall bekämpa, svågerpolitik.

Kritiken kommer inte bara inifrån utan även de internationella långivarna har fått upp ögonen för vad man kallar osunda politiska tillsättningar, rapporterar Sveriges Radio.

"Syriza placerar sitt folk överallt, det är så det låter i debatten nu", säger George Pleios, professor i sociologi vid Atens universitet, till Sveriges Radio.

Det har varit flera omskrivna händelser kopplade till Syriza. Exempelvis utsågs en parlamentsledamot till chef för ett stort statligt bolag och för ett par veckor sedan hamnade Syrizas ungdomsförbund i blåsväder efter att det visat sig att ledaren skaffat regeringsjobb åt sin mamma, bror och flickvän.

Tsipras själv är inte skyddad från kritik. Hans kusin har fått jobbet som generalsekreterare vid Greklands utrikesdepartement med särskilt uppdrag att finna investerare villiga att investera i den grekiska ekonomin. Kusinen själv tycker kritiken är obefogad och menar att jobbet är så otacksamt att det inte borde ses som just nepotism.

Frågan om svågerpolitik och vänskapskorruption ses som ett av många strukturella problem i Grekland vilket också lett fram till dagens kris. Alexis Tsipras och hans Syriza har i tidigare val lovat att man skulle komma tillrätta med just den här typen av problem. Men nu utsätts man alltså för samma kritik av oppositionen.

Tsipras slår emellertid ifrån sig och uppger att regeringen kommer att ta fram en lag som syftar till att motverka politiska tillsättningar.

Tyck till