ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hyrorna i andra hand skenar

  • Nya hus i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Foto: Christine Olsson/TT

Med ett andrahandskontrakt i handen pustar många ut efter en svår bostadsjakt. Men det kan suckas och stönas också - hyresgäster i andra hand betalar ofta betydligt högre hyror än den som sitter på förstahandskontraktet.

Plötsligt kunde bostadsrättsägare ta mer betalt när villan eller bostadsrätten hyrs ut i andra hand. Året var 2013 och lagförslaget för att få en mer rörlig bostadsmarknad blev verklighet. I samma veva begränsades hyresgästers möjlighet att retroaktivt klaga på andrahandshyran för en bostadsrätt hos hyresnämnden.

"I praktiken släpps andrahandshyrorna fria med lagen. Våra farhågor om kraftigt höjda hyror och en ännu mer otrygg marknad har bekräftats", säger Erik Elmgren, förhandlingschef hos Hyresgästföreningen, till TT.

Andrahandshyrorna för bostadsrätter i landet ökade med i genomsnitt 47 procent mellan 2009 och 2014, enligt Boverket. Men hyresrätter som hyrs ut i andrahand har också blivit mycket dyrare under samma period. Här toppar huvudstadsområdet med en ökning på 36,8 procent för kvadratmeterhyran på årsbasis — samtidigt som motsvarande snitthyra i hela landet ökade med nästan 26 procent.

"Hyrorna har ökat snabbare sedan lagen trädde i kraft, men vi kan inte säga att lagändringen är den direkta orsaken eftersom det inte finns något tydligt språng i kurvan. Hela bostadsmarknaden fungerar ju dåligt, med ökad bostadsbrist och snabbt stigande priser", säger Sebastian Johansson, marknadsanalytiker vid Boverket, till TT.

Möjligheten att ta ut "kostnadsbaserad hyra" för andrahandsuthyrning gäller bara villor och bostadsrätter. Men folk tjänar extra slantar på hyresrätterna i alla fall, konstaterar Johansson.

"Trots att inte hela bostadsmarknaden avreglerades ser vi ändå att hyrorna skenar för all uthyrning i andra hand. På en marknad där det råder skriande bostadsbrist stärks ju inte inflytandet för andrahandskonsumenten", säger Erik Elmgren.

Alla som lägger förstahandshyrornas utveckling under luppen märker snabbt att andrahandshyror ökat i betydligt snabbare takt.

"Men har hyresrätternas förstahandshyror i Stockholm också ökat med 36,8 procent under dessa år? Knappast", säger Sebastian Johansson och förklarar att marknadskrafterna gjort att hyresgäster kan ta ut en andrahandshyra som är jämförbar med en bostadsrättslägenhet i grannskapet.

Statistik från SCB bekräftar teorin. I Storstockholm ökade förstahandshyran med 14,7 procent mellan åren 2009 och 2014. Men när det gäller andrahandshyrorna var ökningen hela 37 procent, enligt Boverkets siffror. I kronor räknat kostade en hyreslägenhet på 60 kvadrat i Storstockholm 5 750 per månad 2014 — samtidigt som andrahandshyran för motsvarande lägenhet låg på 10 100 kronor.

"Att folk utnyttjar den omättade marknaden med höga hyror kan man ha delade meningar om", resonerar Sebastian Johansson.

"På ett sätt utnyttjas svaga människor i en utsatt position. Men om det inte hade funnits möjligheter att hyra ut för mer än bruksvärdeshyran hade det funnits ännu färre lägenheter på bostadsmarknaden."

Tyck till