ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Påvens Fiat såldes dyrt

  • Påven i sin Fiat Foto: Andrew Harnik/ TT

En bil som välsignats av påvens närvaro blir uppenbarligen något alldeles extra. Nu har en Fiat 500L som påve Franciskus färdats i sålts på auktion för 82.000 dollar (cirka 700.000 kronor), mer än fyra gånger så mycket som modellen kostar ny i USA.

Försäljningen i samband med bilmässan Philadelphia Auto Show var ett välgörenhetsjippo, och intäkterna ska gå till olika katolska organisationer.

"Detta otroliga auktionsresultat gör att vi kan sprida påven Franciskus budskap om kärlek och omsorg på ett konkret sätt, genom stöd till välgörenhetsarbete i stiftet", säger John McIntyre, biträdande biskop i Philadelphia.

Då behåller ändå kyrkan en av de två 500L, en större version av den uppdaterade klassikern Fiat 500, som Franciskus använde i Philadelphia vid besöket i fjol. Den bilen ställs ut på mässan.

Påvars mest kända färdsätt är ju annars specialbyggda "påvemobiler", som finns lite varstans i världen. Därför blir påvebilar som säljs mycket eftertraktade. En VW Golf som ägts av kardinal Joseph Ratzinger, sedermera påve Benedictus XVI, såldes 2005 i Tyskland för 189.000 euro (då cirka 1,7 miljoner kronor).

Tyck till