ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Minister: Kan skada Sveriges rykte

Turerna kring den kontroversiella kirurgen Paolo Macchiarini på Karolinska Institutet (KI) riskerar att skada svensk forskning, menar forskningsministern.
Det är ett väldigt allvarligt läge, säger Helene Hellmark Knutsson (S).

Hellmark Knutsson säger att regeringen följer ärendet väldigt noga och i torsdags — efter att ytterligare tveksamheter kring Macchiarinis forskning framkommit — kontaktade utbildningsdepartementet KI:s rektor Anders Hamsten och styrelseordförande Lars Leijonborg.

Ansvaret för att förhindra fusk, men också garantera god kvalitet och etik i forskningen, ligger helt på universitetets rektor och ledning. Den diskussion som kommit upp nu visar att det finns ett behov av att gå till botten med hela hanteringen av det här ärendet, säger Helene Hellmark Knutsson.

Ledningen för Karolinska Institutet har tidigare uttryckt sitt förtroende för den världsberömde men omstridde kirurgen. Men efter SVT:s granskning, som bland annat visat hur kirurgen bedrivit experimentella studier på människor i Ryssland, ska ärendet granskas på nytt. Anders Hamsten säger att Macchiarini inte kan vara kvar om uppgifterna stämmer.

Den kritiserade kirurgen vill inte bemöta uttalandena från Hamsten, utan att ha fått informationen från rektor själv.

"Han kan säga vad han vill, jag kommer inte att kommentera detta", säger Paolo Macchiarini till TT.

Totalt åtta patienter har fått konstgjorda luftstrupar inopererade av Macchiarini. Endast två har överlevt. Tre av operationerna genomfördes 2011—2012 på Karolinska universitetssjukhuset. En polisutredning om operationerna på Karolinska pågår och har rubriceringen grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Patienterna som opererades på Karolinska var svårt sjuka och bedömdes ha kort tid kvar att leva, enligt KI. Men så var inte fallet med patienterna i Ryssland, enligt SVT-dokumentären.

En oberoende granskare har tidigare kommit fram till att kirurgen gjort sig skyldig till forskningsfusk. KI-ledningen valde att bortse från utredarens slutsats och i stället fria kirurgen. Riktigheten i kirurgens cv har också ifrågasatts.

Forskningsministern menar att affären riskerar att skada förtroendet för KI och Sverige som forskningsland.

"Därför är det otroligt viktigt hur man hanterar det här och gör en ordentlig utredning om hur det här gått till", säger Helene Hellmark Knutsson.

TT: Har du förtroende för KI:s ledning?

"Jag har förtroende för dem och myndighetschefen tills något annat meddelas", säger Helene Hellmark Knutsson.

Tyck till