ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Februari - då vobbar Sverige

  • Foto: Colourbox

Nu är februari, eller vabruari som månaden kallas, åter igen här.
Under årets sjukaste månad arbetar många föräldrar när de är hemma med sjukt barn — trots att var tredje helst slipper.

Vab-säsongen inleds i oktober och når nu sin topp i februari. Nio av tio tjänstemän i privat sektor har möjlighet att arbeta hemifrån när barnen är sjuka - fyra av tio gör det ofta eller alltid i stället för att vabba. Det visar en undersökning som Novus har gjort på uppdrag av fackförbundet Unionen.

Att vobba, att med bibelhållen lön arbeta hemifrån när barn är sjuka, ser Unionens förbundsordförande Martin Linder som en bra möjlighet för den anställde - så länge det inte upplevs som ett tvång.

"Då är det ett problem. Det gränslösa arbetslivet skapar möjligheter men även press som riskerar slita ut småbarnsföräldrar som redan är trötta och pressade. Att vobba ska ses som en möjlighet", säger Martin Linder.

 

Det är dock många som inte vill vobba. Undersökningen, som bygger på svar från 61 procent av drygt 2.000 tillfrågade, visar att mer än var tredje förälder uppger att de helst skulle slippa arbeta när de är hemma med sina krassliga knattar.

"Det som beskrivs som ett tvång eller stressande är när man inte har någon att lämna över sina arbetsuppgifter till, så när man kommer tillbaka till jobbet ligger uppgifterna på hög", säger Martin Linder.

 

Han anser att det måste till en strukturerad diskussion på arbetsplatserna om vad vobbandets möjligheter för med sig och hur det ska skötas.

"Man behöver involvera de anställda på arbetsplatserna och ta fram rutiner och riktlinjer på vad som gäller när man är frånvarande, hur arbetsuppgifterna ska hanteras och att man får avlastning", säger Martin Linder.

 

När du jobbar ska man ha lön, tar du ut ersättning från Försäkringskassan ska du inte jobba, säger han.

Tyck till