ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rysslands oljeproduktion på Sovjetnivå

  • Foto: Dmitry Lovetsky/TT
Den ryska oljeproduktionen nådde i december den högsta nivå som uppmätts sedan Sovjetunionen föll samman. I julmånaden var produktionen i snitt 10,83 miljoner fat per dag, enligt Bloomberg.

Det nya produktionsrekordet förpassade det tidigare, som var från i november, till historieboken. Under helåret 2015 ökade produktionen med 1,4 procent. Bakgrunden till den ökade produktionen är att landet lyckats att pumpa upp mer olja i sina fält i västra Sibirien samtidigt som ett par nya projekt har sjösatts.

Även om en stor mängd olja stannar i hemlandet exporterade Ryssland under 2015 5,25 miljoner fat olja per dag. Exporten till länder utanför det forna Sovjetunionen ökade med 11 procent till 4,42 miljoner fat per dag.

Oljan är oerhört viktigt för den ryska regeringen. Råvaran svarar för nära 40 procent av den ryska budgeten. Någon nedgång i produktion förväntar man sig inte heller i Moskva trots det fallande oljepriset. En förklaring är den långa ledtiden för att dra igång oljeproduktion.

Tyck till