ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Fingerprint oroar svenska förvaltare

Köp verkstadsbolag, sälj biometribolaget Fingerprint Cards och håll tummarna för att Donald Trump inte blir president i USA.
Det är kapitalförvaltarnas huvudtips inför börsåret 2016, visar en undersökning från nätbanken Avanza.

Inför årsskiftet har Avanza bett 20 svenska kapitalförvaltare att titta djupt i kaffesumpen för att hitta nästa års trender på Stockholmsbörsen. Den bild som framträder är splittrad.

Merparten av förvaltarna, som huvudsakligen arbetar på svenska fondbolag, tror visserligen att börsen ska stiga under 2016. Men det är en mycket knapp majoritet, 53 procent, medan 42 procent ser en fallande börs framför sig. Den förväntade snittavkastningen är 1,1 procent.

Förvaltarna är därmed klart mer negativa än de var i Avanzas enkät inför 2015, då 74 procent förväntade sig en börsuppgång Samtidigt är det nu bara 5 procent av förvaltarna som anser att börsen är undervärderad, medan nästan var tredje tycker att den är övervärderad.

När det gäller sektorer är det, precis som inför 2015, verkstad som pekas ut som mest köpvärd. Men förväntningarna på de konjunkturkänsliga verkstadsbolagen har skruvats ned sedan förra året, sett till att andelen förvaltare som lyfter fram verkstadssektorn som hetast har minskat från 46 procent i fjol till 27 procent i år.

Det är även två verkstadsbolag, Volvo och Sandvik, som pekas ut som mest köpvärda av flest förvaltare. Aktierna var favoriter även inför 2015, men underpresterade mot index under året.

Efter verkstad är det läkemedel och konsumentvaror som förvaltarna tycker är de mest köpvärda sektorerna inför 2016.

När de istället ska peka ut den bransch som de tror minst på väljer 29 procent bank och finans. Därefter följer verkstad och konsumentvaror, som andra förvaltare pekar ut som de mest köpvärda, vilket är ett tecken på osäkerheten kring nästa års börstrender.

På frågan vilken enskild aktie som bör dumpas lyfter flest förvaltare fram Fingerprint Cards, som tillverkar fingeravtryckssensorer. Aktien var fjolårets stora börsraket, och 29 procent av de tillfrågade kapitalförvaltarna ser ingen svensk aktie som är mer säljvärd i nuläget. Näst hetaste säljtipset är låsjätten Assa Abloy, följt av verkstadsbolaget Atlas Copco och stålbolaget SSAB.
Avanza har även frågat kapitalförvaltarna vilken amerikansk presidentkandidat som, ur ett börsperspektiv, skulle vara den bästa vinnaren i höstens val. Klar favorit är demokraten Hillary Clinton, med drygt hälften av förvaltarnas röster.

Den kontroversiella fastighetsmiljardären Donald Trump, som just nu leder opinionsmätningarna inför valet av republikanernas kandidat, är mer skrämmande. 29 procent av förvaltarna svarar att "vem som helst förutom Trump" vore den bästa presidenten för börsen.

Tyck till