ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

14 delstater höjde minimilönen

Efter sex år av uteblivna federala minimilönehöjningar har delstaterna valt att gå sin egen väg. Från och med årsskiftet höjdes lönen för de med lägst betalt i totalt 14 delstater och i ett flertal städer, skriver Reuters.

Kalifornien och Massachusetts går i äten täten och höjer båda med en dollar per timme till 10 dollar per timme. Arkansas ligger i botten men höjer nu lönen från 7,50 till 8.

South Dakota står emellertid för den lägsta lönehöjningen. Där höjs minimilönen med en nickel eller fem cent till 8,55 dollar. Det finns en rörelse i USA som propagerar för att minimilönen skall höjas till 15 dollar per timme samt att människor som arbetar inom snabbmatsindustrin skall ha rätt till fackanslutning.

Kritiker menar att man inte vet hur en höjning kommer att påverka företagens lönsamhet och bemanning. Snittlönen för de 14 delstaterna som nu höjde blir strax över 9 dollar per timme, vilket går att jämföra med 8,50 dollar före årsskiftet. Vissa städer ligger emellertid högre. Seattle har satt en rörlig minimilön om 10,50-13 dollar sedan årsskiftet.

Tyck till