ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Värmepumpar sålde som smör

  • Foto: Janerik Henriksson/TT
Försäljningen av värmepumpar lyfte ordentligt under det sista kvartalet. De förändrade rot-avdragen väntas ge en viss dämpning på försäljningen.

Den totala försäljningen av värmepumpar steg med 29 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med motsvarande period 2014, enligt Svenska Kyl & Värmepumpföreningen (SKVP).

Försäljningen uppgick till 2,3 miljarder kronor, och luft-vattenvärmepumpar stod för den kraftigaste ökningen med en uppgång om 48 procent.

”Avslutningen på 2015 blev verkligen strålande. Visserligen är det här en utveckling vi sett under hela året, därför var det väntat att vi klart skulle slå 2014 års försäljning. Men att avslutningen skulle bli så här bra var en överraskning”, säger organisationens vd, Per Jonasson.

För året blev det en försäljningsuppgång om 18 procent totalt, men det återstår att se hur de förändrade reglerna för rot-avdrag kommer att påverka årets försäljning.

Per Jonasson säger att många medlemmar uppger att de även fortsatt har en ganska bra orderstock, med beställningar från fjolåret som ligger kvar.

”Det skulle förvåna mig om det inte blir någon effekt av rot-förändringen. Även om det inte är stora pengar så finns ju den psykologiska biten, att man får betala mer nu än tidigare”, säger Jonasson.

Han räknar med att det kan dröja fram till slutet av första kvartalet innan det går att se en tydlig effekt, men är fortsatt optimistisk.

”Det var bra väder för värmepumpar i slutet av året med låga temperaturer, det har nog gett en ytterligare knuff. Jag tror inte att vi kommer att se något dramatiskt.”

Jonasson konstaterar att dagens värmepumpar är väldigt driftsäkra och att de håller i 20-30 år, vilket gör det svårt att avgöra när det är dags att byta. Men om man får ett större servicebehov på en pump som är över tio år gammal kan det vara värt att börja titta på en ny om man har bergvärmepump.

”Utvecklingen har gått framåt en hel del på senare år. Dels prestandamässigt, men även användarmässigt med fjärrstyrning och appar. Det är värt pengarna att be en seriös servicefirma att se på pumpen innan man tar beslut om man ska byta eller inte”, säger SKVP-vd:n.

Tyck till