ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

USA-börsen: Teknikaktier tar ledningen men Amazon tappar

Breda uppgångar kunde skönjas i den inledande fredagshandeln på Wall Street, som trots det ser ut att stänga årets första månad riktigt svagt.

Ett oljepris på plus och hyfsade bolagsrapporter från bland annat Microsoft bidrog till uppgången.

Strax efter klockan 16 noterades Dow Jones Industrial Average 1,2 procent upp till 16.267. S&P 500 steg 1,1 procent till noteringen 1.914 men är hittills ned drygt 6 procent sedan årsskiftet. Tekniktunga Nasdaq Composite klättrade samtidigt 1,2 procent till 4.559.

Omkring 150 miljoner aktier omsattes på New York-börsen och på Nasdaq hade runt 300 miljoner aktier omsatts.

"Jag tror att marknaden kommer handlas kring de här nivåerna under en tid. I närtid är det oljan, rapporter och tekniska nivåer som kommer driva marknaden", sade Terry Sandven, chefsstrateg vid U.S Bank Wealth Management i Minneapolis, till Reuters.

De stora teknikbolagen, som haft det tufft en tid, startade sessionen starkast med Microsoft som ledare efter en uppmuntrande rapport.

Teknikjätten, en gång i tiden känt för dataprogram till privatpersoner, uppvisade en stark försäljning av molntjänster och internetbaserade verktyg som Azure och Office 365 vilket bidrog till vinstökningen. Aktien ökade 5 procent.

Tungviktaren Apple var upp 1,8 procent men handlas drygt 20 procent lägre jämfört med början av november i fjol. Vidare var Google och Facebook upp dryga procenten vardera.

Åt andra hållet gick Amazon, vars vinst hamnade långt under konsensusprognosen vilket tog aktien 8 procent lägre.

Bolaget framhöll att det högre kostnadsläget, som orsakade vinsttappet, på sikt kommer löna sig i termer av fler kunder och mer tillväxt på översta raden.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 2 punkter till 1,95 procent.

Tyck till