ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Stockholmsbörsen: Vändning upp efter lunch

Stockholmsbörsen höll sig kvar på plus strax efter lunch på fredagen även om indexstyrkan mattats något sedan öppningshandeln i spåren av lägre oljeterminer.

Det internationella börsklimatet visade på en liknande utveckling med fortsatta plus över Europa där London toppade bland de större marknaderna. Sektorvis toppade tobaksbolagen och även teleoperatörerna utvecklades bättre än snittet. I botten märktes stålbolagen samt metall- och gruvsektorn.

Oljeterminerna letades sig successivt nedåt under förmiddagshandeln medan basmetallerna överlag låg på plus. Den svenska kronan försvagades mot såväl dollarn som euron i spåren av en rejält svagare norsk krona, en rörelse som fick stöd av en svag norsk konjunkturstatistik.

OMXS30 var klockan 13.25 upp 1,0 procent till nivån 1.347. Omsättningen uppgick till 8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

SCA toppade bland storbolagen med en uppgång på 3,2 procent - en uppgång som lite drygt raderade ut torsdagens rapportdrivna nedgång.

Swedish Match steg 2,4 procent och snuddar därmed åter vid de högstanivåer på strax över 300 kronor som gällde kring årsskiftet. Även Imperial Tobacco avancerade i Europahandeln med stöd från positiva analytikerkommentarer.

Rapporterande Telia Sonera steg 1,6 procent. Bolagets fjärde kvartal gick snäppet bättre än väntat på intäkts- och resultatnivå. Operatören meddelade också som väntat en ny utdelningspolicy, att dela ut minst 80 procent av fritt kassaflöde. Redan nu sätts också ett golv för den utdelning som ska betalas ut 2017 på minst 2 kronor.

I botten av OMXS30 återfanns sektorer som även tappade mark internationellt. Boliden var 1,9 procent ner och SSAB sjönk 1,6 procent.

Utanför storbolagsindex kraschade rapporterande Autoliv med hela 7,2 procent. Bolagets kvartalssiffror var genomgående starkare än väntat. Dock uppfattades försäljningsprognosen för 2016 som försiktig. Autoliv spår att den rapporterade försäljningen kommer att växa med "mer än 2" procent under 2016, jämfört med analytikernas estimat på plus 11 procent.

Bland mindre bolag fortsatte First North-listade Soltech att rusa med 14 procent efter torsdagens aviserade Kinaorder, och kursen har nästan trefaldigats i intensiv handel sedan tisdagens stängning.

En annan kursrusare var guldgruvbolaget Endomines, upp 6,5 procent efter att ha tagit in brutto 71 miljoner kronor med betydande överteckning i sin nyemission.

Spelutvecklaren Gaming Corps, som är listat på First North, rasade 18 procent. Sent på torsdagen släppte bolaget en första så kallad teaser och öppnade för förbeställningar av sitt episodbaserade äventyrsspel The Descendant. Gaming Corps teaser, i kombination med aktiens fall, lede till en rejäl aktivitet på aktieforum.

Tyck till