ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Privatspararna shoppar storbolag

  • H&M och Nordea hör till de mest köpta aktierna bland privatspararna. Foto: TT
Privatspararna bottenfiskar i börsraset och köper på sig aktier som tagit mycket stryk. Samtidigt passar de på att sälja av fjolårets vinnare. Det framgår av ett pressmeddelande från Avanza.

I genomsnitt gjorde privatspararna 122.400 aktieaffärer i januari. Detta var en minskning på 2 procent jämfört med december men en ökning på 49 procent jämfört med samma månad i fjol.

”Årets första månad sätter privatpersoner januarirekord. De bottenfiskar och köper aktier som tagit mycket stryk. Samtidigt säkrar de hem fjolårets vinster och blir därmed mindre känsliga för börsens tillfälliga rörelser”, säger Claes Hemberg, sparekonom Avanza.

Framförallt är det storbolag som lockar och alla de tio mest köpta aktierna återfinns på Large Cap. I topp hittar vi biometribolaget Fingerprint Cards följt av klädjätten H&M och storbanken Nordea. Säljsidan toppas i sin tur av spelutvecklaren Starbreeze samt spelbolagen Evolution Gaming och Unibet.

”Spararna säljer spelbolag och köper framförallt fjolårets besvikelser bland folkaktierna. Aktieägarna tycks söka mer trygghet, då de lämnar mindre bolag till förmån för större. Spelbolagen hade ett makalöst 2015 och steg i snitt över 130 procent. Nu passar många på att hämta hem fina vinster”, säger Claes Hemberg.

Det minskade intresset för småbolagen syntes även i handeln på First North där småspararna gjorde 15.000 affärer per dag. En minskning på 15 procent jämfört med december.

Vilken bank ger bäst sparränta? Jämför sparkonton här! (extern tjänst)

Privatspararnas mest köpta och sålda aktier hos Avanza i januari

Mest köpta Mest sålda
1. Fingerprint Cards Starbreeze
2. H&M Evolution Gaming
3. Nordea Unibet
4. Ericsson Netent
5. Telia Hexpol
6. SEB Lundin Petroleum
7. Sandvik Balder
8. Tele2 Cellavision
9. Ica Invisio
10. Volvo Betsson
Tyck till