ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Öresundsbron ökade vinsten

  • Foto: Johan Nilsson / TT

MALMÖ. ID-kontrollerna på Öresundsbron gick finansiellt spårlöst förbi för Öresundsbrokonsortiet. Tvärtom ökade trafiken under 2015. Bron redovisar ett resultat på 1,1 miljarder kronor för året.

”Vi har inte kunnat se någon större påverkan på motorvägstrafiken sedan gränskontrollerna infördes. Hur trafiken påverkas på längre sikt återstår att se”, säger Caroline Ullman-Hammer, vd för Öresundsbrokonsortiet.

Öresundsbrons vinst ökade med 15 procent jämfört med året innan och är resultatet av lite större intäkter från biltrafiken, lite mindre driftskostnader, och framför allt av lägre finansiella kostnader till följd av den låga räntan.

I genomsnitt körde 19.300 fordon per dag över bron i fjol, vilket var en ökning med 1,8 procent. I juli slogs rekord i antal bilar under en enskild månad.

Skulderna för Öresundsbron är den svenska statens enskilt största garantiåtagande. När bron invigdes år 2000 var skulden 24 miljarder kronor. Skulden är i dag nere i cirka 15 miljarder.

Enligt den trafikprognos som konsortiet nu lägger kommer skulden att vara återbetald år 2034. I den prognosen ingår att de svenska och danska statliga ägarbolagen får utdelning från år 2018.

Tyck till