ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Olja: Stabiliserad handel

Oljepriserna fortsatte att stiga något under fredagen, i en stabiliserad handel, efter att ha klättrat rejält tidigare i veckan.
De tidigare handelsdagarna har priserna fått stöd av uppgifter om att Ryssland och oljekartellen Opec ska ha ett möte där man ska diskutera produktionssänkningar.

Många analytiker tvivlar dock på att det kommer att bli någon verklig produktionssänkning, vilket bromsat den stigande prisrörelsen.

"Det faktum att marknaden reagerat så skarpt på så kort tid - trots den höga osäkerhetsnivån huruvida utbudet verkligen kommer att sänkas - beror tveklöst delvis på att priserna drabbats av så extrema fall tidigare. Faktum är att rallyt inleddes redan förra fredagen, utan någon uppenbar anledning." Det skriver Commerzbank på fredagen.

Banken pekar samtidigt på att om endast Saudiarabien och Ryssland skulle sänka produktionen med fem procent, innebär det en produktionssänkning på 1 miljon fat om dagen. Får de dessutom med sig andra producenter kan överutbudet utraderas helt från marknaden.

Saxo Banks oljeanalytiker Ole Hansen kommenterar att priserna får stöd av uppgifterna även om det inte sker något avtal, då det visar att två av världens största oljeproducenter nu nått sin smärttröskel i termer hur lågt priserna kan gå.

Samtidigt fortsätter investeringsnivåerna på många håll att dras ned. Enligt Baker Hughes är det möjligt att antalet aktiva riggar minskar med ytterligare 30 procent i år om priserna kvarstår under 35 dollar per fat.

Barclays Capital uppgav i en analys att diskussionerna om att oljekartellen Opec ska sänka produktionen sannolikt inte är något annat än ett försök att ändra marknadssentimentet. Därmed är bankens analytiker skeptiska till en förändring.

"Vi är fortsatt mycket skeptiska till att ett sådant möte kommer resultera i trovärdiga sänkningar av utbudet. Därmed ser vi inte det som något mer än ett försök i att ändra marknadssentimentet och vi förväntar inte att det kommer att ändra den fysiska obalansen i marknaden", skrev Barclays.

Banken räknar med att Opec och Ryssland kommer att träffas för att försäkra sig om att det finns ett ljus i slutet av tunneln, att utbudet utanför Opec redan faller och att det väntas falla ytterligare. Om mötesdeltagarna kan ta sig igenom det första halvåret 2016 förväntas balansen stramas åt därefter.

"Rysslands regering har endast väldigt trubbiga verktyg att administrera en sänkning av produktionen och ett politiskt beslut att arbeta med Opec är långt ifrån bekräftat", fortsätter Barclays Capital.

Ryssland förväntas istället fortsätta med vad som är bäst för egen del och det är ingen risk på nedsidan att kalla till ett möte, speciellt inte om det kan ändra marknadssentimentet och synen på Opecs vilja att sänka produktionen.

Produktionen i Ryssland bedöms heller inte kunna sänkas utan att det medför tekniska komplikationer men en viss produktionsnedgång bedöms redan vara på gång.

"90 procent av Rysslands produktion kommer från sju stora producenter, men nästan 90 andra bolag producerar resten. Rysslands produktion reagerar redan", fortsätter Barclays och tar upp Lukoils accelererande produktionsnedgång i fält i västra Sibirien som exempel.

Produktionsnedgången i Ryssland totalt sett har dock ännu inte visat sig. Enligt uppgifter under gårdagen ser Rysslands produktion i januari ut att slå ett nytt produktionsrekord efter Sovjetunionens fall.

Även Norne Securities pekar på att det finns stora hinder innan något avtal mellan Ryssland-Saudiarabien kan komma att nås. Saudiarabien har varit mån om att försvara sina marknadsandelar och Rysslands oförmåga att sänka produktionen under vintermånaderna gör en koordinering svår, skriver banken.

Rysslands energiminister Alexander Novak uppgav i en intervju med Bloomberg att han är villig att diskutera en oljeproduktionssänkning för att bidra till att få upp de globala priserna. Venezuela har kontaktat Ryssland om ett möjligt oljeproducentmöte och Ryssland har gått med på att delta, enligt Novak.

Ryssland och Saudiarabien träffades förra gången i november för att diskutera situationen på oljemarknaden och inga närmanden mellan länderna har därefter skett, fortsatte energiministern.

Den preliminära BNP-statistiken från USA presenteras vid 14.30, Chigago inköpschefsindex väntas vid 15.45 och Michigan konsumentförtroendeindex kommer klockan 16.00. Statistik över USA:s aktiva oljeriggar presenteras därefter i kväll vid 19-tiden.

Tyck till