ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Nordenbörser: Vestas en av dagens vinnare

Rally i oljan, räntesänkning i Japan och hyfsade bolagsrapporter lyfte Nordenbörserna i fredagshandeln.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades klockan 17 runt 1,8 procent högre till nivån 925.

"Vi förväntade oss inte ett sådant djärvt drag av BOJ, det är därför marknaden firar, ECB kanske följer deras exempel. Det här är ett ljus på den något mörka makrohimlen", sade Stephane Ekolo, strateg vid Market Securities i London, till Bloomberg.

Bank of Japan överraskade under natten mot fredagen och sänkte oväntat sin styrränta vilket drog upp riskaptiten på världens börser. Vidare steg oljan, vilket betyder att priset är upp drygt 25 procent sedan botten i januari.

Börsen i Oslo stängde 1,5 procent högre med Statoil som största indexbidragare efter plus 3 procent.

Ännu bättre gick det för Storebrand som rusade drygt 10 procent efter att försäkringsbolaget rapporterat åtgärder för att stärka upp solvensen.

På danskt börsgolv ökade OMXC20 2,7 procent där Vestas var en av vinnarna med plus 3 procent. Enligt uppgift utvärderar Siemens ett bud på Gamesa, Vestas spanska konkurrent, vilket kan ha bidragit till uppgången för det danska vindkraftbolaget.

I Helsingfors klättrade OMXH25 1 procent främst med stöd av dubbelnoterade Nordea och Telia Sonera, den sistnämnda lämnade på morgonen en uppmuntrande rapport.

Sämre gick det för konkurrenten Elisa som var ned 1,7 procent trots en rapport vars resultat och guidning var i linje med förväntningarna. Aktien noteras dock nära sin högstanivå.

Tyck till