ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nobelmedalj till salu

  • Foto: Robin Haldert / TT

Nobelpriset har delats ut 573 gånger och till 900 personer sedan 1901. För första gången någonsin säljs en av nobelmedaljerna på auktion i Sverige.

Just nu säljer Pantbanken Sverige Ben R Mottelsons nobelmedalj. Den amerikansk-danske fysikern fick nobelpriset i fysik 1975 tillsammans med Aage N Bohr och Rames Rainwater.

Utropspriset för medaljen, som är i 18 karat på 204,5 gram, är 300.000 kronor. Tidigare har ett fåtal medaljer sålts, men Ben R Mottelsons medalj är den första som säljs på pantauktion i Sverige.

"Vi auktionerar ut ungefär 55.000 föremål varje år i många fall unika föremål. Det här är andra gången denna Nobelmedalj lagts ut för försäljning hos oss. Förra gången, för ungefär ett år sedan, ångrade låntagaren sig och förlängde lånet. Den här gången tror vi att medaljen kommer att säljas och då blir det första gången vi auktionerar ut en Nobelmedalj", säger Peter Sundström, vd på Pantbanken Sverige, i ett pressmeddelande.

På listan över Nobelpristagare vars medaljer har sålts finns Ben R Mottelsons kollega Aage N Bohr. Hans medalj såldes för några år sedan för cirka 430.000 kronor.

"Det är svårt att gissa var priset på medaljen kommer sluta. Om det blir ett överskott från auktionen efter att lånebelopp och avgifter har räknats av får låntagaren det. Blir det ett underskott står pantbanken för det. Så fungerar det vid varje auktion", säger Peter Sundström.

Tyck till