ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Martin Blomgren: Hård dom över rapporterna

Hyggliga vinster har inte varit tillräckligt för att tillfredsställa en aktiemarknad där placerarna bestämt sig för att skjuta först och fråga senare.
Räkna med att silkesvantarna ligger kvar på hyllan nästa vecka.

Antalet bolag som har hunnit visa korten är inte så stort men mäter man efter indexvikt och börsvärde så är vi redan långt inne i årets första rapportperiod. Med bolag som Autoliv, Ericsson, Nordea, H&M, Atlas Copco, Electrolux, SCA och Telia Sonera avklarade har företag med i runda tal 1.900 miljarder i samlat börsvärde rapporterat bara de tre senaste dagarna. Det motsvarar en tredjedel av hela Stockholmsbörsens värde och eftersom bolagen representerar de flesta tunga sektorerna går det att göra en hel del tolkningar redan.

Det mest slående är hur hårt mottagandet av resultaten har varit, trots en redan rekordsur inledning på börsåret. Tittar man strikt på hur analytikernas förväntningar på vinsterna såg ut inför boksluten så har hälften infriat prognoserna mätt som ett intervall på plus eller minus 2 procent. Och av de resterande är det fler som har slagit vinstprognoserna än som har bommat dem.

Ändå har reaktionerna varit häftiga i storbolagen med kraftiga kursfall på exempelvis 7 procent efter Atlas Copcos rapport, 6 procent i Nordeas fall och 5 procent för H&M. Även Autoliv, Tele 2, Getinge, Intrum Justitia och Ericsson straffades hårt.

Med en gnagande konjunktur- och tillväxtoro är det negativt tolkningsföreträde som gäller och då läser aktiemarknaden in mer i orderingång, investeringsplaner, utsikter och ändrade utdelningspolicys än i ett bra historiskt kvartalsresultat.

Egentligen är det svårt att vaska fram någon omvälvande ny information i rapporterna som ändrar bilden av efterfrågeläget. Snarare handlar det om en förstärkning av befintliga trender och om stort utdelningsfokus.

ºTillväxtmarknaderna. Det är inte bara börsen i Kina som faller utan industriefterfrågan är som befarat på tydlig reträtt. Tiden när Atlas Copco kunde få beställningar på 10-15 stora kompressorer på ett bräde är över och inom gruv-, bygg- och anläggning fortsätter nedgången. Även konsumentbolagen känner av svalkan i Kina. H&M noterar en sämre konsumtion och Electrolux gjorde en ny lagernedskrivning. Där får nya vd:n Jonas Samuelson nu ärva uppdraget att utvärdera Kinastrategin.

Ett undantag är bilmarknaden som har vuxit snabbare än vad som väntades vid kvartalets början och det syntes tydligt i säkerhetsunderleverantören Autolivs siffror på fredagen.

Latinamerika och Brasilien är samtidigt precis så tufft som makrobilden har gett sken av. Fallande valuta och fallande efterfrågan är omöjligt att parera med prishöjningar på kort sikt vilket syns genomgående för bolagen med stor verksamhet där. När även Ryssland brottas med stora problem är det bara Indien i den gamla Bric-klubben som glänser.

ºVästmarknaderna. Återigen är Europa snuttefilten att hålla i för gråtmilda investerare. Återhämtningen från pressade nivåer får stöd av låga räntor, svaga valutakurser och billigare olja och både Atlas Copco och Electrolux lyfter fram en överlag bra Europamarknad. Det är ett litet men gott tecken för de mellanstora bolag som opererar mestadels i Europa och i Norden. Att regionala byggbjässen NCC är en av de största positiva överraskningarna så här långt är ingen slump.

USA är mer splittrat. Är man exponerad mot gruvor eller oljeinvesteringar så har fallet fortsatt, samtidigt som exempelvis bilar och vitvaror säljer bra. Och fortfarande bjuder dollarn de svenska bolagen på en valutaskjuts.

ºUtdelningarna. Börsfallet hade drivit upp direktavkastningarna i bolag som Telia Sonera och Nordea till riktigt höga nivåer och utdelningarnas signalvärde lever ännu. Nordeas ändrade policy, tillsammans med en högre kostnadsprognos för 2016, tolkades stenhårt medan placerarna glatt svalde en väntad omläggning mot lägre utdelningar i Telia Sonera när bolaget samtidigt presenterade en bra vinst.

Nästa vecka fortsätter rapportfloden med främst bank- och verkstadsbjässar på agendan. Kravbilden är tydlig: att enbart infria förväntningarna kommer inte att belönas på börsen.

Tyck till