ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Magdalena Andersson håvar in från Telia

  • Magdalena Andersson. Foto: Anders Wiklund/TT

Staten kan håva in närmare 5 miljarder kronor i utdelning när Telia Sonera förslår 3 kronor per aktie för 2015.

Staten äger lite mer än 1,6 miljarder aktier i Telia Sonera eller 37,3 procent av både kapital och röster. När utdelningen för 2015 nu föreslås bli 3 kronor per aktie betyder det att ytterligare 4,8 miljarder kronor trillar in till statskassan.

I samband med fredagens rapport meddelade Telia också att en ny policy satts för framtida utdelningar och att utdelningen för nästa år väntas bli minst 2 kronor per aktie. Skulle det blivit utdelningen för 2015 hade staten fått nöja sig med drygt 3,2 miljarder kronor i utdelning.

Även den finska staten tillhör storägarna i Telia med 137 miljoner aktier. det ger 411 miljoner kronor i utdelning i år. Den amerikanska investmentbanken JP Morgan Chase kan se fram emot 462 miljoner kronor i utdelning för sina 154 miljoner aktier.

Bland insynspersonerna sitter styrelseledamoten och Spotify-grundaren Martin lorentzon på det största innehavet i telejätten. Hans portfölj är i dag värd 42,5 miljoner kronor enligt data från ägartjänsten Holdings. Räknat på gårdagens stängningskurs skulle det ge honom en utdelning i storleksordningen 3,3 miljoner kronor.

Vd Johan Dennelinds innehav är värt drygt 3,9 miljoner kronor. Samma räkneexempel skulle ge honom en utdelning på strax över 300.000 kronor.

Tyck till