ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Lånefesten accelererar

  • Foto: TT
Utlåningen till hushållen drar upp tempot. I december var ökningen den snabbast i årstakt på fyra år. Nu varnar Nordeas nya vd, Casper von Koskull, för en bubbla.

Hushållens lån ökade med 7,5 procent under fjolårets sista månad. Väntat var en ökning på 7,3 procent, samma takt som i november. Det är den snabbaste ökningen i årstakt sedan 2011 enligt nyhetsbyrån Direkt.

Föga förvånande var det bostadslånen som eldade på utlåningen. Bolånens årliga tillväxttakt landade på 8,4 procent i december, upp 0,2 procentenheter jämfört med föregående månad.

I reda pengar innebär ökningen att hushållens lån hos monetära finansinstitut uppgick till 3.300 miljarder kronor i december, 228 miljarder kronor mer än samma period föregående år. Av det stod bostadslånen för 207 miljarder kronor.

Nordeas nya vd Casper von Koskull varnade tidigare i veckan för att Sverige snart befinner sig i en bostadsbubbla om hushållens skuldsättning fortsätter. Samma oro uttryckte han för Dagens industri i en intervju redan i november.

Jo, jag är orolig och jag tror det är rätt att vara det, sa Casper von Koskull till TT i samband med storbankens bokslut i veckan.

”Ju längre det här fortsätter, om priserna går upp och hushållens skuldsättning ökar, har du hela definitionen på en bostadsbubbla”, sa han.

Konsumtionslånen steg med 3,7 procent under december. Även det innebär en acceleration från november då de steg 3,1 procent.

Samtidigt stiger också den genomsnittliga boräntan. I december fick hushållen i snitt en ränta på 1,62 procent för nya lån, upp från 1,59 procent i november. För rörliga lån landade snitträntan på 1,59 procent, upp två procentenheter från föregående månad.

Jämför bolån - hitta bästa möjliga bolåneränta! (Extern tjänst)

Tyck till