ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

 ”Det är ju så roligt”

  • STÅLMAN. Jarl Kihlbergs stålbolag har inte gått med förlust ett enda år sedan starten 1975. Foto: Bo Håkansson

Medan de stora koncernerna knäar i den vikande stålkonjunkturen finns det nischföretag som tuffar på som aldrig förr. Ett av dem är Kihlbergs Stål i Göteborg. ”Det går väldigt bra just nu”, säger branschveteranen Jarl Kihlberg, 80 år.

Trots en ålder på 80 år har Jarl Kihlberg inga planer på att dra sig tillbaka.

”Det är ju så roligt”, säger han och håller sig i form med en mils promenader, två till tre gånger i veckan, med tre kilo tunga stavar.

Han har förvisso börjat lära upp sin svärson i stålmarknadens hemligheter, och slutade för fem år sedan att göra reguljära kundbesök, men det är alltjämt nestorn själv som är Kihlbergs Stål.

Företaget har inte gjort förlust ett enda år sedan starten 1975. Lågkonjunkturen i början av 1990-talet minns han som den tuffaste tid han upplevt i branschen. Kunder gick i konkurs och mekaniska verkstäder lades ned, men inte ens då blev det röda siffror.

”Vi säljer komponenter till stål- och pappersindustrin i första hand. Det kan vara vad som helst som måste vara specialanpassat och slitstarkt. Förr tillverkade flera stålverk sina komponenter själva, men efter nedläggningar och effektiviseringar har de lagt ned sina smidesverkstäder och lämnat den delen av marknaden till oss mindre aktörer.”

Dagens baksmälla efter det tidiga 2000-talets Kina-drivna stålboom drabbar därför hans affärer i mindre utsträckning, trots att kunderna heter SSAB, LKAB, Ovako och Outokumpu.

”Även om stålverken inte kör för fullt så kör de ju trots allt kontinuerlig drift. Så länge de gör det kommer de att behöva komponenter”, säger Jarl Kihlberg.

Men kunderna heter även Billerud, Korsnäs, Preem och Saab Kockums där Kihlbergs under mycket hysch-hysch finns med som utbåtsleverantör.

Hans specialitet är beställningar av lite udda komponenter som kan variera från extremt stora transmissionshjul till delar på bara några millimeter. Gemensamt har de att de ska vara gjorda i specialhärdat stål som tål slitage och korrosion.

Den hittills minsta komponenten som Jarl Kihlberg har levererat är en kniv till titthålskirurgi, med 1 millimeter i diameter i syrafast vakuumhärdat stål.

”När smedjor och vissa specialstålsgjuterier lades ned försvann mycket kunskap. I dag får jag samtal från teknikkonsulter som frågar mig om vilken typ av stål som är bäst till en given tillämpning. Några har sagt åt mig att starta konsultföretag själv”, skrattar han.

Kihlbergs Stål har bara sex anställda och hade en omsättning på 16 Mkr under det senaste räkenskapsåret. Helt opåverkat av konjunkturläget är inte företaget, det var en nedgång från 22 Mkr året innan, och vinsten föll. Men ett resultat på 4 Mkr före skatt gav ändå en nettomarginal på 25 procent. En stor del av tillverkningen sker hos ett företag i Norge, Frekhaug Stål AS, där Kihlberg äger 33 procent.

”Först var vi agenter för Frekhaug, men sedan vi blev en av de största ägarna får vi ju del av vinsten som de gör när vi köper av dem. Där finns ytterligare 50 Mkr i omsättning som inte syns i Kihlbergs”, säger Jarl Kihlberg.

Tyck till