ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bättre än väntat för Autoliv

  • Foto: Colourbox

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv presenterade på fredagen en rapport för det fjärde kvartalet 2015 som klådde förväntningarna. Den prognostiserade försäljningstillväxten för 2016 var dock betydligt lägre än förväntningarna och aktien faller med 10 procent.

Autolivs fjärde kvartal var genomgående bättre än analytikernas förväntningar enligt SME Direkt. Resultatet före skatt landade på 265 miljoner dollar, motsvarande 2,3 miljarder kronor, vilket var 11 procent över analytikernas prognos. Rörelsemarginalen uppgick till 11,2 procent vilket var 1 procentenhet högre än förväntat.

Försäljningen landade på 2.520 miljoner dollar vilket även det överträffade analytikernas prognos på 2.453 miljoner dollar. Under 2016 räknar bolaget med att göra stora framtidsinvesteringar för att behålla sin position inom bilsäkerhet.

"Vi planerar för rekordstora investeringar i FoU i övre delen av spannet på 6-6,5 procent av omsättningen, allt för att vi ska kunna ligga i framkant i den snabba utvecklingen", skriver bolagets vd Jan Carlson i bokslutsrapporten.

Autolivs organiska tillväxt för aktiva säkerhetssystem steg med 29,1 procent under det fjärde kvartalet vilket kan jämföras med 36 procent under det tredje kvartalet 2015.

En plump i rapportprotokollet var dock utsikterna för 2016. Bolaget spår en organisk försäljningstillväxt för helåret 2016 på 5 procent. Därefter förväntas valutaomräkningseffekter få en negativ effekt på 3 procent och ökningen av den totala försäljningen landar därmed på mer än 2 procent för helåret 2016. Väntat var en försäljningstillväxt på 11,1 procent enligt SME Direkt.

Trots de starka siffrorna för det fjärde kvartalet 2015 mottogs rapporten med sura minder av marknaden. Vid klockan 17.30 hade aktien backat med 10 procent.

Vad är DIN bil värd? Kolla med ditt regnummer här! (Extern tjänst)

Tyck till